audio with realistic timbre
 

"Mystique" - Een voorversterker met de 4019A (4)

Ga direct naar deel 1 2 3 4 5 6 7

De eigenlijke bouw.
Hieronder een fotoreportage van het bouwproces. Sommige foto's zijn al eerder gepresenteerd, maar zijn nu voorzien van commentaar.

De schakelaar om de boel op "opladen", "uit", "stand-by" en "aan" te zetten. Een 6 x 4 standen, maak-voor-breek schakelaar. Een waar feest om van bedrading te voorzien... Deze is gemonteerd op een stukje aluminium hoeklijn en wordt bediend vanaf de zijkant via een asje. De papier-in-olie is ook gemonteerd op een stukje hoeklijn.

De stappenschakelaar. Plusminus 120 KiloOhm aan weerstanden in serie. Hoe je deze kunt bouwen heb ik hier beschreven. Deze schakelaar is gemonteerd op een mahonie plaatje tegen de voorzijde van het kastje. De halve rondingen tegen het hout zijn om de schakelaar een solide basis te geven en niet de mogelijkheid te geven om te "kantelen" omdat hout relatief zacht is en de afstandbusjes daar zo ingetrokken kunnen worden.

De BlackGate NH's in super E-cap configuratie. Deze condensatoren hebben een plus en/of min indicatie hoewel ze non-polair zijn. Door nu twee stuks parallel te zetten met een "min aan de plus" en andersom, creëer je een super E-cap. De min van de condensatoren is verbonden met 1,5mm VDE installatie draad. De "plus" met 0.9mm koper met katoen isolatie.

De voeding compleet bedraad. Er is dus een gemeenschappelijke voeding voor beide buizen waarbij de anodespoelen de eigenlijke kanaalscheiding vormen. Dit geeft meer harmonie dan dat de voedingen voor links en rechts compleet worden gescheiden van elkaar... De 2mF Olie geeft meer snelheid aan het geluid en ontziet de gelijkrichters aanzienlijk bij het aanzetten van de versterker.

De bedrading van de netspanning schakelaar. Hier is gebruik gemaakt van teflon geïsoleerd draad. Ook is hier te zien dat de hoogspanning tussen de buisvoeten wordt afgetakt i.p.v. de gebruikelijke middenaftak op de voedingstransformator. Dit geeft meer ruimte in het geluidsbeeld en voorkomt het extra oppikken van eventuele "netspanningsrommel" vanaf de secundaire van de voedingstransormator.

Hier de aansluitingen van de accu's, de opladers en de netspanningskabel. Per plug 6 kontakten voor 3 accu's (plus & min) en de bijbehorende laders. De blauw/rode bedrading is voor de accu en oplader van de Nono-Dac.
Rechtsboven is nog net èèn van de ebbenhouten pinpoints te zien die op een balkje van vurenhout zijn gelijmd en waar de versterker straks op zal staan.

Volgende

_______________