audio with realistic timbre
 

"Mystique" - Een voorversterker met de 4019A (2)

Ga direct naar deel 1 2 3 4 5 6 7

"Waar het nuchtere denken eindigt en het bouwen met finesse begint".

Voeding.
Nog zo'n veel onderschat onderdeel. Een goede voeding is zeer klankbepalend! Allereerst de gelijkrichting: Hier heb ik gekozen voor twee enkelfasige gelijkrichters i.p.v. de meer gangbare dubbelfasige types. In het vacuum van de dubbelfasige gelijkrichter is het een ware "orkaan".. Je moet je voorstellen dat het ene moment de electronenstroom in de ene anode "waait" om vervolgens in tegenfase in de andere anode huis te houden. Als je nu de beide stormen èèn kant op zou kunnen laten "waaien" win je aanmzienlijk in rust in het geluidsbeeld... Door nu beide anodehelften in elk een apart vacuum (buis) te zetten kom je tot deze oplossing. De beide enkelfasige gelijkrichters worden met hun gloei parallel gezet, beiden vragen ze 4 volt bij 1 Ampère. De klassieke manier van het afpakken van de hoogspanning is via de middenaftakking van de gloeispanning op de voedingstransformator. Doordat 2 enkelfasige gelijkrichters worden gebruikt creëer je in feite een middenaftakking tussen deze 2 buizen. Hier pakken we dus de hoogspanning van af. Door dit te doen voorkom je dat de hoogspanning weer via de secundaire van de voedingstrafo gevoerd wordt en dus de kans op oppikken van "lichtnetrommel". Werkt dit? Ja! De ruimtelijke afbeelding neemt hierdoor aanmerkelijk toe!
De beide 4019A's genieten een volledig vlakke hoogspanning die "gedeeld" is. Hiermee bedoel ik dat de anodechoke in feite de "kanaalscheiding" is. Dit komt de harmonie ten goede, een meer plastisch beeld is het resultaat. De 1e condensator is een lage waarde papier-in-olie van STC (2 microFarad). Deze lage capaciteit komt de snelheid in het beeld ten goede. De overige condensatoren zijn van BlackGate, type NH, in de zg. super E-cap configuratie. Dit is op afstand de beste voedingscondensator die ik ken! Ja, inderdaad, ook beter dan de vermaarde WKZ...

Verdere componentkeuze.
Als stopweerstanden zijn de Riken Ohms mijn favoriet. Op de kathode van de 4019A huist een zelfgemaakte weestand. Gemaakt van weerstandsdraad van het merk Isabellenhütte met een weerstand van 187 ohm per meter. Dit speelt beter dan elke andere weerstand die ik op die plek geprobeerd heb, inclusief de (veel te) dure 2 Watt tantaalweerstanden van Audionote.. Over deze weerstand zit een een ontkoppeling van 2 BlackGate Nx types, weer in de super E-cap configuratie. Door nu in de voeding een super E-cap èn op de kathode een super E-cap te hebben neemt de snelheid en "pace & rhytm" in het geluid enorm toe! De super E-cap heeft een aantal karakteristieken waaronder het opheffen van elkaars interne resonantie als gevolg van de inductiviteit... Het zij zo, feit is dat dit zèèr goed hoorbaar is! (klik hier voor meer info over de "super E-cap"). De BlackGate condensatoren zijn verkrijgbaar bij Acoustic Dimension, de Riken Ohms zijn verkrijgbaar via Triodes.nl. Het weerstandsdraad heb ik gekocht op een of andere ruilbeurs... De koppelcondensatoren zijn van het merk Jupiter. Deze zijn gemaakt met o.a. bijenwas als grondstof. Ze klinken zeer open en natuurlijk, in mijn oren de beste koppelcondensatoren op het ogenblik verkrijgbaar! Ik heb ze bij WelborneLabs, USA vandaan, maar ze zijn binnenkort verkrijgbaar via Triodes.nl!

Digitaal?
Eerder heb ik al geschreven over de "nieuwe" dac: de Nono-Dac. De enorme kwaliteiten hiervan staan in schril contrast tot diens afmetingen: omdat deze dac via een accu wordt gevoed, is het printplaatje van 6 x 4 cm het enige component. Met deze afmetingen is een plaatsje in de voorversterker snel gevonden: Linksachter in de voorversterker huist dus nu de Nono-Dac, die via een 75 ohm kabel rechtstreeks vanaf het loopwerk van digitale informatie kan worden voorzien. De uitgang van dit dac-je zit rechtstreeks op de bronkeuze schakelaar gesoldeerd. Hiermee zijn een paar extra overbrengingen komen te vervallen. Het voordeel mag duidelijk zijn. Ook op het printje is een aantal keer gebruik gemaakt van de kwaliteiten van de BlackGate Nx in super E-cap!

De schakeling.
Hiermee bedoel ik hoe alles aan te sluiten... We hebben nu 2 x een accu voor de gloeispanning van de beide 4019A's, een accu voor het ingebouwde Nono-dacje, de voedingstransformator met de bijbehorende standby-schakeling. Het mooist bedienen is natuurlijk met èèn enkele schakelaar voor alles. Dit is mogelijk m.b.v. een schakelaar met 6 x 4 standen, maak-voor-breek. Stand 1 is "opladen", 2 is "uit", 3 is "stand-by" en 4 is "aan". Maak-voor-breek wil zeggen dat het volgende contact reeds "gemaakt" wordt voordat het voorgaande verbroken wordt. Dit is nodig om niet tijdens het schakelen het geheel even "uit" te schakelen en dus te zorgen voor een ongewenste inschakel piek. Het dacje wil ik apart kunnen schakelen dus die heeft een eigen schakelaar.

Hier kun je het schema vinden.

Volgende

_______________