audio with realistic timbre
 

"Mystique" - Een voorversterker met de 4019A (3)

Ga direct naar deel 1 2 3 4 5 6 7

De eigenlijke bouw.
Hieronder een fotoreportage van het bouwproces. Sommige foto's zijn al eerder gepresenteerd, maar zijn nu voorzien van commentaar.

Het kastje is gemaakt van platanenhout (front & zijkanten) hetgeen is omlijst door sitka-spruce (geselecteerd canadees grenen), hiervan is ook de bovenzijde gemaakt. 5 Uitsparingen zijn gemaakt voor de buizen en voor de volume knop. Het geheel staat op 3 pinpoints van ebbenhout, een idee van Hans Kortenbach, de geestesvader van dit kastje.

Het maken van gaten in een mooi kastje als dit is zenuwslopend! En er moeten een behoorlijk aantal gaten gemaakt worden... Het bovenblad is gemaakt van 2 lagen sitka-spruce, haaks met elkaar verlijmd om eventueel splijten tegen te gaan. De gaten worden geboord met scherpe houtboortjes en het gat gezaagd met de oeroude figuurzaag.

Een blik aan de onderzijde. Gezien de minimale lengte van de boutjes van de transformators (8mm), is het boren van "blinde gaten"  noodzakelijk. Nu kan zonder extra materiaal de trafo gewoon worden bevestigd.
De buisvoet van de 4019A is moeilijk verkrijgbaar danwel behoorlijk prijzig. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en er zelf 2 te maken. De plankjes zijn van mahonie en de buis klemt er meer dan uitstekend in!

Er word direct op de buisvoet zelf gesoldeerd. Onhandig? Er zijn genoeg fabrikanten die dit ook doen: je spaart er immers weer een aantal overbrengingen mee uit! Volgens het polytechnisch handboek ligt de isolatiewaarde van (droog) hout net zo hoog als dat van micalex (dit even voor de sceptici). Warm worden doet de 4019A al helemaal niet dus daar is ook geen bezwaar tegen het gebruik van hout...

De anodespoelen op het "bakkie"! Dit begint er al op te lijken... Nu de andere gaten voor de 2 smoorspoelen en de voedingstransformator nog...

Een klein sprongetje: de gaten zijn gemaakt, de componenten reeds ingebouwd/gemonteerd. Linksachter de bijzondere buisvoeten voor de gelijkrichters: deze zijn verend opgesteld. Zeer oude buisvoeten van bakeliet met een middenstuk dat op de contacten vrij kan bewegen. Bij deze buisvoeten is de schakelaar gemonteerd voor aan/uit etc. Daaronder de papier-in-olie en daar tegenover de bronkeuze schakelaar. Linksachter de entrees voor de spanningen, rechtsachter de signaal ingangen.

Volgende

_______________