audio with realistic timbre
 

"Magique" - een Single Ended eindversterker met de 4606 en '45 (1)

Ga direct naar pagina: 1 2 3 4 5 6

Periferie..
Ideeën te over... althans in mijn geval. Er niets mee doen komt (helaas) vaker voor dan er iets mee doen. Nu eens niet... Wat is het geval? De laatste paar modificaties betreffende de super E-cap hebben een onuitwisbare indruk nagelaten, zowel mentaal als fysiek (dit laatste op de portemonnee...). De schakeling met de BlackGate NH's geeft een dermate schoon, open en kleurrijk klankbeeld dat al gauw de vraag rees: Wat nu als een hele versterker-keten hiermee voorzien zou (kunnen) worden? In de huidige voorversterker zitten ze al, zowel als ontkoppeling op de kathodes als in de voeding. In de eindversterkers alleen op de kathodes; in de voeding is hier niet haalbaar daar deze de maximale 350 Volt die de NH's kunnen hebben, ontstijgt. Een schakeling in serie/parallel lijkt me vooralsnog niet een oplossing, omdat dan de bekende kwaliteit niet zeker lijkt te zijn (nog niet geprobeerd) en dus een kostbare gok...

Het idee.
In een versterker met de '45 als eindbuis, komt de voedingsspanning niet boven de 350 Volt. De '45 behoort tot één van mijn favoriete eindbuizen omdat deze een ongelooflijk schoon en detailrijk "plaatje" kan neerzetten. Goed, met z'n 2000 MilliWatt uitgangsvermogen is het geen krachtpatser, maar in combinatie met super E-cap zou deze eindpit wel eens kunnen verrassen in laagweergave: dit is namelijk het gebied waar de '45 wat steekjes laat vallen... Ook de wetenschap dat de smoorspoelen met de 0,05mm silicium-stalen kernen een impuls in (o.a.) laagweergave geven, kàn de 45 "helpen". Het idee is dus een eindversterker rond de '45 met als condensatoren hoofdzakelijk super E-cap én in de voeding smoorspoelen op 0,05mm silicium staal...

Het ontwerp.
Een eindbuis wordt terzijde gestaan door een driver. Aangezien ik ijzer als anodebelasting prefereer, zal in ieder geval de inwendige weerstand laag moeten zijn; rond de 5 KiloOhm of lager. De koppeling met de eindbuis zal worden gerealiseerd middels een interstage met een 1:1 ratio. Na enig zoeken op internet kwam ik een (mij) onbekende buis tegen: de 4606 van Philips. Met een versterking van 5.5 en een inwendige weerstand van 5K5, een goede kandidaat. Het is geen eindbuis maar met een vermogen van 4.5 Watt op de kathode/gloei moet deze buis in staat zijn de '45 probleemloos aan te sturen. De 4,5 Volt gloeispanning voor de 4606 zal worden gelijkgericht m.b.v. van Schottky-diodes en afgevlakt met BlackGate NX in super E-cap configuratie. De gloei zit direct in de signaalweg, dit is immers de kathode, en berichten van vriend Kees Pel zijn louter enthousiast over de toepassing van super E-cap alhier. De 2,5 Volt gloeispanning voor de '45 is op AC middels een ontbrompot eenvoudig stil te krijgen - dus hier AC. De gelijkrichting van de hoogspanning zal door twee RGN564 worden verzorgd. Ook dit geeft (o.a.) wat meer kracht aan het geluid. Het chassis zal geheel van hout worden gemaakt gezien de positieve ervaringen hiermee met de voorversterker "Mystique".
Klik hier voor het schema..

Het ijzer.
Zoals voor elke eindversterker met buizen, is een behoorlijke hoeveelheid trafo's benodigd. De silicium stalen c-kernen met een 0.05mm lameldikte presteren fantastisch, zowel in detaillering als klankkleur. Omdat AE uit Schagen ook op deze 0,05mm c-kernen wikkelt, heb ik de telefoon gepakt en het idee uit de doeken gedaan. Een dergelijk versterker-project met AE-trafo's erop sprak Wil Blaauw van AE wel aan en een afspraak was dus snel gemaakt. Enfin, om een lang verhaal kort te maken (Wil heeft altijd tijd voor een praatje...): de trafo's zijn allemaal van zijn hand. Per monoblok 3 smoorspoelen, een uitgangstrafo, een interstage (allen op 0.05mm kernen), een voedingstrafo en 2 gloeistroom trafo's. De voedingstrafo, smoorspoelen en uitgangstrafo zijn gepot in de bekende poeder-coated metalen bakjes.

Het chassis.
Bij AE liggen keurige eikenhouten chassis, bedoeld voor de Little Ceasar van TriodeDick: Hier gaan we eens een andere versterker op bouwen! Het betreft een "raamwerk" van 18mm dik massief eiken, aan voor- en achterzijde 36mm dik en mooi afgerond op de hoeken. De bedoeling is om ook de bovenzijde van hout te maken i.p.v. metaal.

Volgende...

_______________