audio with realistic timbre
 

Thuis bij: Cees Pel

Het "gevoelsmens" Cees Pel. Altijd even enthousiast en aardig, dat is Cees. Een man die het "vreemde" niet schuwt en open staat voor alle ideeën. Zo vind je bij Cees in de versterker onderdelen die hij zelf maakt, van weerstanden tot condensatoren. Modificeren is eerder normaal dan uitzondering voor Cees: hij tweakt en modificeert dat het een lieve lust is.

Ontwikkelingsfase.
Het ontwerpen van een versterker en het vullen hiervan met de juiste componenten op z'n "Pelliaans", is een lange weg naar een muzikaal Walhalla. Cees heeft hier een totaal eigen visie op: Bouw op een "plank" je versterker en tweak met álle onderdelen totdat je dát geluid hebt dat aan de werkelijkheid grenst, in mono... Denk hiervan wat je wilt, het is een visie. Cees heeft dus één "open lucht versterker" staan die in Cees' oren bijna gereed is. De monoblokken (want Cees gaat wel stereo) zijn reeds voorzien van gaten voor de transformatoren en zullen dus binnenkort hun opwachting maken.

Bron.
Het enige waar Cees niet met de soldeerbout in wil gaan: De Accuphase DP70V. Een grote naam met dito geluid en prijskaartje... Cees is overtuigd van de kwaliteiten van deze cd-speler vandaar dat deze in originele staat blijft.


Het "openlucht theater" van Cees met daarnaast de "Power conditioning" die volgens hem in Utrecht écht noodzakelijk is!

Hier de Accuphase DP70V cd-speler met daarnaast de mono's zoals ze eruit gaan zien.

En hier de zelfgedraaide buishouder van African Blackwood, die nog niet helemaal gereed is.

Weergevers.
Net als Cees Piet heeft Cees gekozen voor de PHY-HP KM30. Deze co-axiale unit met een doorsnede van 30cm, heeft een piézo-tweeter in het hart. De tweeter staat parallel over de woofer met een veel hogere impedantie waardoor de effectieve impedantie ongeveer 16ohm blijft. De bekasting is de Auris van Hans Kortenbach, zij het dat Cees ook hier weer de nodige (effectieve) modificaties heeft toegepast die dusdanig positief uitpakten dat ze inmiddels in het ontwerp zijn opgenomen. Ook de tweeter van de KM30 heeft een aanpassing gekregen...De versterker.
Deze bestaat voornamelijk uit "ijzer" van Tamura. Anders dan Tamura komt er bij Cees niet in... Niet een "adept", maar gewoon op klank gekozen: geen ander merk kon de oren van Cees dermate plezieren/overtuigen dat Tamura moest wijken. De ingang is een step-up transformator, dan de RE134 als driver die via een interstage is gekoppeld aan de eindpit, de RE604. Over de ingangskeuze, de step-up, is Cees nog niet helemaal zeker. Hij heeft ook een ingangscondensator van eigen hand die óók heel goed is: De definitieve keus moet nog worden gemaakt. De voeding bestaat uit een tweetal enkelfasige gelijkrichters, de RGN1404, met als voedingscondensatoren de BlackGate NH's in Super E-cap. Deze super E-cap's staan ook op de kathodes van de buizen waar ook zelfgemaakte weerstanden een plaats hebben gekregen.
Om het vervuilde en schommelende lichtnet van Utrecht enigzins te "conditioneren", heeft Cees een scheidingstrafo van Tamura aangeschaft, én omdat de Tamura voedingstrafo's 100 Volt primair gewikkeld zijn, is een variac een "must". Over de scheidingstrafo is Cees héél enthousiast en adviseert eenieder die "last" heeft van een fluctuerende, vervuilde netspanning, zo'n ding eens te proberen!


 

Hobbyist!
Dat Cees een hobbyist en een èchte liefhebber is mag blijken uit zijn vitrine kast vol exclusieve buizen en aanverwante artikelen, alsmede de aanwezigheid van enkele ouderwetse, in prima staat verkerende buis-radio's..


ps. Ja! Cees is vrijgezel....