audio with realistic timbre
 

"Magique" - een Single Ended eindversterker met de 4606 en '45 (3)

Ga direct naar pagina: 1 2 3 4 5 6

De netentree en speakeraansluitingen zijn ondergebracht in een uitgefreesd gedeelte van het chassis aan de achterzijde. Net als bij 3 van de 4 subchassis voor de buishouders is ook hier een plaatje 1.5mm dik koper gebruikt. Vanwege de stevige contactdruk bij het induwen en uithalen van de netsteker lijkt dit een verantwoorde keuze... De zekeringhouder is op het chassis geschroefd. Op de foto is al een gedeelte van de bedrading voor de netspanning gelegd.
Aan de voorzijde is de ontbrompotmeter voor de '45 middels een beugeltje dusdanig gemonteerd dat de aansluitlippen rechtstreeks gesoldeerd kunnen worden aan de buishouder zelf. Ook hier de keuze voor een "strak" uiterlijk, vandaar de bediening van de potmeters vanaf de onderzijde..


De 4606 heeft een zg. UV4 buisvoet waar moeilijk (voor een redelijk bedrag) een buishouder voor te vinden is. M.b.v. een stukje hardhout (Bubinga) heb ik zelf een buishouder gemaakt waar de buis wonderwel goed in klemt. De isolatie waarde van hout (mits niet vochtig, natuurlijk) is zonder meer uitstekend dus overslag zal niet voorkomen. Wel moet er nu rechtstreeks op de pinnen van de buisvoet gesoldeerd worden...
De 4606 heeft een gloeispanning van 4,5 Volt bij 1 Ampère hetgeen niet stil te krijgen is op AC. Hier moet dus DC worden gebruikt en aangezien de opzet was een versterker te bouwen met waar mogelijk Super E-cap, is dat ook hier voor de afvlakking gebruikt. Om geen al te grote warmte ontwikkeling op een weerstand in een pi-filter te creëren, is hier een bewuste keuze gemaakt om die waarde laag te houden. Ook hier is dus een potmeter bij de buishouder gemonteerd om de restrimpel weg te kunnen draaien... Schottky diodes nemen de gelijkrichting voor hun rekening en om het geheel wat makkelijker te kunnen monteren is dit alles opgebouwd op een stukje experimenteerprint en tegen de zijkant van het chassis geschroefd.De hoogspannings condensatoren zijn middels een drupje "hot-glue" verlijmd met het chassis - eenvoudig los te krijgen indien noodzakelijk en goed verankerd voor normaal gebruik. De massa-rail loopt vanaf de randaarde aansluiting via de soldeer ogen van de trafo-behuizingingen naar het midden van het chassis waar een steraarde is gecreëerd. Vanaf de "0" van de hoogspannings wikkeling loopt via de 1e (papier-in-olie) condensator een tweede massa-rail naar deze steraarde. Verder is elk paartje BlackGate NH's weer apart geaard aan deze steraarde (dit alles met 2,5mm Ø installatiedraad).
De 4606 heeft RikenOhm als stopweerstand en roosterlekweerstand en Kiwame als kathodeweerstand. Ook hier weer super E-cap als ontkoppeling. De '45 is gekoppeld middels een interstage die vanwege ruimtegebrek niet is gepot. Ook hier een stopper van RikenOhm en Kiwame plus super E-cap op de kathode. Beide circuits hebben hier een eigen steraarde welke vervolgens wordt teruggeleid naar de "min" van de laaste super E-cap van de bijbehorende hoogspanning.
Na de netentree is een Quantum Purifier gemonteerd om zg. quantiseringsruis vanaf het electriciteitsnet te verminderen.Op de navolgende pagina is een aantal foto's vergroot weergegeven, grootte van elke foto is plm. 90Kb.

Volgende...

_______________