audio with realistic timbre
 

"Magique" - een Single Ended eindversterker met de 4606 en '45 (6)

Ga direct naar pagina: 1 2 3 4 5 6

03-11-2003
De "boosdoeners"?
Op aanraden van mede-hobbyist Cees Pel heb ik in de voeding de Kiwame 22K/5W vervangen door 4 x 100K AllenBradley parallel. Door het "matchen" heb ik zo de uiteindelijke 22K weer bereikt. Dit omdat, volgens Cees, de AllenBradley zo goed combineert met BlackGate NH's in super E-cap... Enfin, Cees had me wat weerstanden toegestuurd en deze hebben de Kiwames vervangen. Het volgende moment was er één van: aha! Dit was een ongelooflijk verschil; plotsklaps was de "onrust" in het stereobeeld weg en de af en toe zwabberende laagweergave maakte plaats voor stevig gecontroleerd laag... Nadat de AllenBradleys op hun beurt waren vervangen door een VTM 22K draadgewonden weerstand nam de plasticiteit en presentie weliswaar wat af, maar het bedenkelijke nivo van de Kiwames werd bij lange niet gehaald. Bij het wederom terugplaatsen van de Kiwames was het er wèl weer... Dat zet je aan het denken... Ruggespraak met Dick (Triode-) leerde dat hij ook dergelijke ervaringen m.b.t. Kiwame had gehad. Overigens ben ik hierover nog bezig met de leverancier... Wel spookt het dan door je hoofd: In de voeding slecht? Ik heb ze ook aan de kathodes van de driver en eindbuis? Snel via Parts Connection een "handvol" Mills, wirewound, non-inductive 5 en 12 Watt weerstanden besteld om ook het restant aan Kiwames te vervangen. Reeds na 3 dagen viel de envelop vanuit Canada op de deurmat(!) en binnen een uur waren de Mills ingebouwd. Hoewel het verschil niet zo groot was als in de voeding, was er wel weer een duidelijke verbetering waarneembaar. Mills is gewoon goed, dat was bekend, en dus ook beter dan Kiwame... Ik kan er niets anders van maken...

En nu?
Verder laten inspelen... Er is gesoldeerd aan de bypass condensatoren van de kathodes en ook de (andere) weerstanden hebben weer even tijd nodig. Bij vlagen presteert Magique opmerkelijk goed! Eind deze week wil ik een aantal mede-hobbyisten vragen een oor te luisteren te leggen en dan tevens verschillende eindbuizen de revue laten passeren.... Tot dan!?

29-11-2003

Nog een aanpassing....
We zijn al een heel eind op weg! In de goede richting welteverstaan... Om alle beoogde eindbuizen te kunnen testen moest het gloeicircuit van de 4606 aangpast worden... De 2A3 heeft een versterking van 4.2, dat is 1,2 meer dan de '45. Hierdoor wordt eventuele restbrom vanaf de driver dus ook 1.2 keer meer meeversterkt... Onderstaande schema betreft 2 manieren om gloeispanningen met hogere amperages "gedeeltelijk" gelijk te richten. De eventuele AC restrimpel kan dan eenvoudig m.b.v. een potmeter worden weggedraaid.

Circuit A is de klassieke manier met een pi-filter: Werkt prima maar circuit B presteert beter. Niet alleen klankmatig maar is ook stiller: de restrimpel laat zich nog beter wegdraaien op de potmeter. De 2 zelf gemaakte lucht spoelen van trafowikkeldraad hebben elk 20 windingen. Deze zijn zowel in de plus als in de min opgenomen, tussen de 2 Super E-cap's. Deze minimale inductie filtert enigszins tegen hoogfrequente instraling en heeft een zeer positieve uitwerking op de klank - zit immers in de signaalweg... Hiernaast een foto van zo'n spoeltje tijdens de testfase, eenvoudiger kan haast niet, toch?

De versterkers zijn inmiddels goed ingespeeld - duurde toch even langer dan van te voeren ingeschat... Maar ja, alles was dan ook nieuw. De inmiddels beluisterde eindbuizen geven allen een noemenswaardig verschil in karakter danwel klank en is zeer interessant te noemen! Ik wil dit graag compleet en niet over èèn nacht ijs doen, het "eind" is inmiddels in zicht en binnenkort dan ook een uitgebreid luisterverslag.....

Voor dit luisterverslag zie 1e alinea Test met 2A3's...

 

Legenda
Schema "Magique"
Kiwame & RikenOhm www.triodes.nl
Mills 5 & 12 Watt Parts Connection
Transformatoren AE-Europe
Chassis AE-Europe
Afwerking chassis Musical Affairs
BlackGate condensatoren Acoustic-Dimension
Sophia Electric 45 Mesh Acoustic-Dimension
UX245/345 ST45 Tubeworld of Antique Electronic supply
Vaic VV45 vervangende EmissionLabs '45

 

Terug...

_______________