audio with realistic timbre
 

Een modificatie op het cd-transport CEC TL5100 (1)

Ga direct naar 1 2 3 4

Na eerst de TL5100 te hebben voorzien van een stabiele onderzijde (lees hier), de Nono-Dac te hebben voorzien van een uitgangsfilter en een "buizen-buffer" (lees hier), nu het vervolg op de queeste naar het ultieme (betaalbare) cd-loopwerk.

Hoe zo?
Bij het opbouwen van de buizen-buffer bleek dat (zelfs?) hier goed te horen was welke ondergrond werd gebruikt. Van experimenteer printplaat op kunststof afstandbusjes tot exotisch klankhout op underlayment - idioot eigenlijk wat voor invloed dit heeft... Dit heeft (mijns inziens) te maken met het onderdrukken danwel opvangen van resonanties die onvermijdelijk aanwezig zijn in elk stukje electronica... Ook hier blijkt hout een onverwacht gunstige invloed te (kunnen) hebben. De kunst blijkt vooral te zitten in het juist toepassen van verschillende houtsoorten....
Ja, krab maar eens achter de oren of frons de wenkbrauwen want "daar komt meneer Voodoo weer om de hoek kijken...." Is dit nu echt VooDoo? Waren het eerder de voorversterker en de eindversterker die hun thuis in hout vonden vanwege verbeterde klankeigenschappen, nu is de beurt aan het loopwerk! ;-)

Drie aanpassingen:
Allereerst het vervangen van het metalen chassis, daarna het inbouwen van de zg. Tent-klok en als laatste het vervangen van de diodes en condensatoren in de voeding - Hoera! Twee dingen zonder Voodoo! E.e.a. is niet via "èèn nacht ijs" gegaan, getuige de schaarse updates op deze site de laatste paar weken. Er is veel, heel veel geëxperimenteerd - teleurstellingen en vraagtekens afgewisseld door (redelijk) succes tot Eurèka. Enfin, navolgende reportage bestaat uit een kleine 30 foto's van de periode die heeft geleid tot een loopwerk dat zowel esthetisch als gehoormatig het origineel de loef afsteekt! Alles begint bij het inbouwen/overzetten van de Nono-Dac en tweaken van de buffer-trap in het loopwerk....

Omdat in het originele loopwerk èèn kant van de behuizing bijna leeg is (hier huist bij de TL51Zx de dac), en de behuizing heel moest blijven besloot ik om de inhoud van het loopwerk op een stuk underlayment over te zetten. Zodoende kon het buffertrapje en de Nono-Dac geïntegreerd worden in het loopwerk. Hier de 12B4 als buisbezetting met weerstandsbelasting en een Auricap (0.47 uF) als koppel-C. De gebruikte voeding is gestabiliseerd m.b.v. een penthode/triode.
De eerste aanpassing bestond uit het vervangen van de koppel-C. De Auricap is een mooie condensator maar moet toch z'n meerdere erkennen in de Jupiter.... In de hoogspanning werd een extra ontkoppeling toegevoegd in de vorm van een BlackGate WKZ. Resultaat: meer controle op, met name, laagweergave (WKZ) en subtieler mid/hoog (Jupiter).
Hierna werd het stukje experimenteer printplaat waarop de 12B4's waren gemonteerd vervangen voor een stabielere (houten) ondergrond. Dit brengt met name meer rust in het geluidsbeeld en zorgt voor een uitstekende klankkleur. (het hout dat hier is gebruikt is Padoek, een afrikaanse hardhout soort die ook wordt gebruikt in de muziekinstrumenten-bouw)

 

Volgende...

_______________