audio with realistic timbre
 

Een modificatie op het cd-transport CEC TL5100 (3)

Ga direct naar 1 2 3 4

De achterzijde van de proefopstelling: De "navelstreng" naar de voeding, co-axiale en gebalanceerde digitale uitgang, aansluiting voor accu en -lader (Nono-Dac), aan/uit schakelaar (Nono-Dac) en Lemo chassis delen voor analoge uitgang naar de voorversterker.
De Tent-klok. Een klein printje dat makkelijk een plekje kan vinden in elke behuizing. Deze klok is veel nauwkeuriger dan het origineel hetgeen een betere plaatsing en een "analoger" (clichè) geluid als resultaat geeft.
Dit is de XO3 uitvoering waar ook een eigen SPDIF uitgang opzit. De schematische tekenining van de TL5100 zijn hier te downloaden: schema 1, schema 2, schema 3, schema 4. (met dank aan Jeroen!)
Hier is het originele kristal zichtbaar waar de CEC mee "geklokt" werd. Tesamen met de flankerende condensatoren wordt deze gedemonteerd....
....waarna van de Tent-klok het paarse draadje op de plek van het kristal komt en de zwarte op de (digitale) massa (hier op een draadbrug). Op deze manier wordt vanaf de Tent-klok een veel stabielere, preciesere klokfrequentie geïnjecteerd.
De voeding van de Tent-klok kan eenvoudig worden getapt van de voedingsprint: een spanning tussen 12 en 14 Volt volstaat. Er is ook een separate voeding voor de klok verkrijgbaar waar ongetwijfeld (nog) betere resultaten mee kunnen worden gehaald!
Dan de voedingsprint.
Hoewel geen slechte onderdelen zijn gebruikt (o.a. Rubycon condensatoren welke ook nog eens zijn verlijmd met de printplaat), moet hier toch ruimte voor verbetering zijn door toepassen van betere dus snellere diodes en compromisloze condensatoren.
Hier is de printplaat inmiddels bestukt met de BlackGate condensatoren en BYV diodes. De BlackGate's zijn fysiek wat groter dan de originelen en passen nèt op de print... Onderling zijn ze verlijmd met een druppel Bisonkit.
Dit zijn de vervangen componentjes: 2 x Elco 3300uF/16V, 2 x Elco 330uF/50V, 3 x Elco 47uF/50V, 3 x Elco 100uF/6.3V en 6 x diode 1N4... (onleesbaar, echter voor max 50V).

 

Volgende...

 

_______________