audio with realistic timbre
 

CD-transport Barclay Cabernet

Cees komt langs...
Gisteravond een bliksembezoek gehad van Cees Piet. Cees komt wel vaker langs maar gisteravond had hij een cd-transport mee van een mij totaal onbekend merk: Barclay. Ook nazoeken via internet (Google) levert, mij althans, niet meer informatie. Het loopwerk komt van Studio Alkmaar waar het te koop is als "occasion" voor 2500!. Nieuwprijs lag destijds (wanneer?) rond de 8000 en dat is in mijn beleving heel veel geld voor een audiocomponent... Zal deze prijs zich rechtvaardigen in geluid?

In ieder geval apart!
Het loopwerk is een aparte verschijning doordat er als materiaal voor de behuizing Corian is gekozen. Wat is Corian? Op de website van Corian staat het volgende: "Corian® is een veelzijdig decoratief oppervlaktemateriaal met zeer veel toepassingsmogelijkheden in en om het huis: van aanrechtbladen in keukens tot wastafels in badkamers, van meubilair tot verlichting. Corian® wordt ook veel gebruikt voor hygiënische oppervlakken en werkbladen in ziekenhuizen en laboratoria, hotels, cafés en restaurants, openbare toiletruimtes en ontvangstruimtes." Van welke materialen het wordt samengesteld, kon ik helaas niet terugvinden... Echt zwaar is het in ieder geval niet, en toegepast zoals hier, ziet het er zeer apart uit!.
Het transport is een bovenlader en is toegankelijk via een klep van eveneens Corian, centraal aan de achterzijde. Hier onder is het eigenlijke loopwerk geplaatst (eentje uit de Philips stal, volgens mij). Dit loopwerk is ontkoppeld van de behuizing doordat het verend is opgehangen. Voor het plaatsen van een cd moet het klepje opengezet worden onder een hoek van minstens 90°, hetgeen inhoudt dat er boven het loopwerk in ieder geval genoeg ruimte moet zijn. De cd wordt geklemt met een metalen puck van bescheiden afmetingen. Via tiptoetsen rechtsvoor, boven op de behuizing is het geheel te bedienen met uiterst links daarvan het display. Vanaf de luisterpositie is het display dus niet af te lezen... Aan de achterzijde is de digitale uitgang, van BNC tot SPDIF (geen AES/EBU). Het gebruik van 2 netsnoeren met aparte netschakelaars verraadt het gebruik van 2 volledig gescheiden voedingen: Digitaal en Analoog? Een afstandsbediening completeert het geheel.

Aansluiten!
Nadat we eerst een paar nummers via mijn eigen loopwerk beluisterd hebben via SPDIF (Siltech HF9 G3), omdat de Barclay geen AES/EBU uitgang heeft, was het daarna aan de Barclay om zijn (dure) komaf bewijzen. Een cd-tje plaatsen was wat lastig omdat ik dus niet de benodigde ruimte boven het transport gereserveerd had, maar daarna werd ik wél beloond! Dit loopwerk laat eenvoudig meer horen! dit gecombineerd met een ongelooflijke rust en autoriteit. Stemmen worden bijna "echt" en de laagweergave is meer gecontroleerd en geplaatst. Ook klanken worden nóg meer uiteengerafeld en betrekken je nog meer bij de muziek... Cd na cd wil je vervolgens in die Corian massa kwijt om te beluisteren of er misschien nog iets meer op staat dan je voorheen had gehoord... Ik kan niet anders zeggen dan dat ik behoorlijk onder de indruk was/ben van de prestaties van dit loopwerk!

Even recapituleren...
Een goed gevoel! Waarom? Omdat blijkbaar alles in mijn installatie meegroeit met een betere bron! De Nono-Dac, voorversterker Mystique en mono's Magique zijn dus tot nóg meer in staat, en laten we voor het gemak de weergevers niet vergeten. Dat voor het goede gevoel, nu het "slechte" gevoel: Moet je ècht zoveel investeren om deze verbeteringen te realiseren? Dat zal de tijd leren, want natuurlijk zet dit je aan het denken en wellicht zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.... toch?

_______________