audio with realistic timbre
 

Weergevers in klankscherm

Klik hier om door te gaan naar TQWT...

Mijn favoriete weergevers zijn breedbanders, breedbanders in een zg. open baffle of in nederlands: een klankscherm. Menigeen heeft zich bij mij thuis al eens verbaasd over de openheid en detailrijkdom die deze weergevers je kunnen bieden. Hier huist echter een Python onder het gras: Het kan snel verkeerd gaan!!! "Tunen" is een must, net als een goede  installatie die ervoor staat. Deze weergevers laten namelijk feilloos horen of er wat verkeerd zit! (Nietwaar Dick?). Het heeft mij aardig wat moeite gekost om een goede weergever te vinden en deze dusdanig te tunen zodat er geen sprake is van een "neuzig" midden e.d.

Wat zijn goede breedbanders?
Dat is moeilijk te zeggen. Deze units zijn namelijk verantwoordelijk voor de weergave van het hele (hoorbare) frequentiespectrum middels één conus.... Ikzelf heb de mazzel gehad twee puntgave units te hebben gevonden die destijds door Philips speciaal voor klankschermen waren ontwikeld: AD12202. Dit is een 30cm unit met een rendement van 101dB! Verder voldoen onderstaande units in mijn oren uitstekend:

30cm AD12202 van Philips (of eigenlijk: van mij!)
AD12100. 30cm, oorspronkelijk voor gitaar ontworpen.
AD9710AM. 20cm breedbander met alnico magneet
AD9762AM. 30cm Breedbander met Alnico magneet.

Mijn weergevers.
Het Klankscherm dat ik heb nagebouwd, komt origineel van PHY-HP. Deze, van origine Franse, meneer Jalabert, de geestesvader van PHY, heeft dit klankscherm al sinds jaar en dag op z'n homepage staan. Toen ik destijds voor het eerst een open systeem hoorde, hoorde ik de potentie van dit systeem. Destijds heb ik de stoute schoenen aangetrokken en zo'n klankscherm gebouwd. Het geheel is behoorlijk zwaar, 120kg per stuk. Ze bestaan elk uit 3 delen, verbonden middels een pianoscharnier. Elk paneel is een zandgevulde sandwich(boterham?) constructie. Het zand dat ik heb gebruikt ligt doorgaans ook in de vogelkooitjes, dit is behoorlijk fijn van structuur en "klinkt" na verloop van tijd goed in hetgeen een goed dood paneel maakt. Door te variëren met de hoek van het scherm kun je het geheel afstemmen op de luisterruimte. Ze zijn behoorlijk groot en ik kan me een voorstelling maken waarom dit model niet echt aanslaat bij de grote massa, maar mocht je het kunnen (mogen?) plaatsen: DOEN! Je zit voortaan aan je (luister)stoel genageld!

De pootjes kun je van het hout van het raamwerk maken door de staande ribben te verlengen, het best klinkend is om ze plm 4cm hoog te maken (onderkant klankscherm tot aan de grond). De langere zijde van het klankscherm (62cm) staat bij mij aan de buitenkant. De voorzijde van de sandwich constructie heb ik gemaakt van 6mm dik triplex, de achterzijde van 9mm MDF. Aan de achterkant is geen extra demping aangebracht! Alleen een dik velours gordijn ontziet de buren van geluidsoverlast (en mij van reflecties........

Klik op de foto om door te gaan naar de site van PHY-HP voor meer (uitgebreide) bouwtekeningen...

_______________