audio with realistic timbre
 

6 Verschillende digitale SPDIF interconnects (1)

Ga direct naar pagina 1 2

SPDIF.
Bij gebruik van een een cd-loopwerk en een (aparte) DAC is een kabel benodigd om het (digitale) signaal over te brengen. Dit kan (natuurlijk) via verschillende normen waarbij de 75 Ohm variant, SPDIF, wellicht de meest gebruikte is. Deze kabel heeft dan een karakteristieke impedantie van 75 Ohm. Wanneer deze overbrenging goed is ontworpen "zien" het loopwerk en DAC eenzelfde belasting waardoor o.a. tijdloopverschillen vermeden worden. Dat het hier niet alleen om "overbrenging van enen en nullen" gaat, is inmiddels door (bijna) iedereen onderkent; er zijn gewoonweg meerdere variabelen die allen hun invloed (kunnen) hebben, waarvan de kabel er dus eentje is...
In hoeverre is nu een bepaald merk kabel van invloed op het uiteindelijke geluid??

75 Ohm?
Deze impedantie zou dus moeten gelden voor het gehele traject dat het signaal aflegt: vanaf de print van het loopwerk tot aan de print van de DAC. De gebruikte connectoren zouden dus ook een impedantie van 75 ohm moeten hebben... Bij SPDIF wordt de van oudsher bekende RCA-connector gebruikt die geen impedantie heeft van 75 ohm... Tóch schijnt de invloed van deze "misaanpassing" minimaal te zijn en is SPDIF (volgens de techneuten) beter dan welke andere norm dan ook, míts goed ontworpen! Verder geldt dat een kabellengte van minimaal één meter (!) is aan te bevelen om de karakteristieke impedantie te kunnen garanderen.

Kandidaten.
Via vriend & kennis heb ik een 5-tal SPDIF kabels kunnen lenen, om deze te kunnen beoordelen op hun klankmatige invloeden (voor de oplettende lezer: de 6e kabel vind je hier..).

De "zelfbouwkabel".
Een kabel uit "eigen keuken", zoals er waarschijnlijk velen dienst doen. Een goede kwaliteit 75 ohm coax-kabel, ontworpen voor overbrenging van digitaal signaal van schotelantenne naar satellietontvanger, afgemonteerd met RCA-stekers.

 

De Belden 1694A.
Het opschrift is wat moeilijk te lezen (ook "live"!), maar het gaat hier om een coaxiale video-link kabel, afgemonteerd met Canare RCA-stekers. Met name de Amerikaanse mede-hobbyïsten zijn zeer gecharmeerd van deze kabel...

 

Kimber Illuminations (V20).
Ook hier weer een coaxiale kabel, type RG59/U, afgemonteerd met ("budget") WBT-stekers.

 

Van den Hul Videolink 75.
Een coaxiale kabel met "hulliflex"-isolatie, een door Van den Hul ontworpen kunststof met unieke eigenschappen. Deze kabel heeft RCA-stekers "uit eigen huis".

 

Siltech HF-9 G3 (SPDIF).
Een kabel gemaakt met 3 geleiders van zilver, geïnjecteerd met goud. Deze kabel is niet coaxiaal opgebouwd en is afgemonteerd met ("duurdere") WBT-stekers.

 

Lees verder...

_______________