audio with realistic timbre
 

"Tyran" - Een interstage gekoppelde Single Ended eindversterker met amorfe kernen (3)

Direct naar 1 2 3

De interstage.
Een overgedimensioneerde 1:1 interstage met een amorfe kern. Deze is geplaatst tussen de buishouders van de driver en de eindbuis om zo een korte signaalweg te realiseren. Een interstage dient ver van smoorspoelen e.d. geplaatst te worden om oppakken van brom te voorkomen!
De "fool proof" schakeling m.b.t. aan en uit zetten: Het maakt niet uit welke schakelaar als eerst geschakeld wordt, de gloeistroom trafo krijgt als eerste netspanning. Bij inschakelen van de de 2e schakelaar komt de netspanning op de hoogspanningstransformator waar ook de gloeispanningswikkelingen voor de gelijkrichters op zitten. Op deze manier komt de hoogspanning mooi langzaam "op" (zie hier voor de schakeling) en blijft de "plop" op de luidsprekers achterwege.
Links de beide smoorspoelen met dubbele amorfe-kern voor de afvlakking van de hoogspanning voor de eindbuis. De smoorspoelen gebruikt voor de driver zijn uitgevoerd met "slechts" één kern.

Buisbezetting.
Zoals eerder aangegeven kan deze versterker worden voorzien van een 2-tal verschillende eindbuizen: de AV325B ref of de EAT 52B (Emission Labs 52B is m.i. identiek). Met deze eindbuizen ingesteld conform schema geeft dit een goede 15 Watt uitgangsvermogen. De AV325B ref is hier de meer analytische buis, de EAT 52B geeft wat meer verfijning in het middengebied.

Tweaken.
Mijn favoriete buisbezetting bestaat uit de Full Music 205D als driver en de KR 300B Balloon als eindbuis. Deze buizen doen de versterker "tot leven komen" en combineren een natuurlijke en verfijnde weergave. De aanpassingen v.w.b. de diverse spanningen zijn minimaal en, zoals wellicht verwacht, geeft de versterker met deze buizen niet de 15 Watt aan vermogen zoals met de 325B en/of 52B. De versterker geeft met de KR 300B een goede 7 Watt, maar dat zijn dan ook hele fraaie Wattjes!! Klik hier voor de schema's van de aangepaste voeding en de aangepaste versterker.

De trafokappen zijn (wederom) gemaakt van Padoek door Musical Affairs. Deze houtsoort heeft een prachtige dieprood/bruine kleur en laat zich uitstekend behandelen. Overigens is de hele versterker behandeld met bijenwas... Hieronder nog een foto van de set zoals deze nu aktief is...

Legenda  
EAT 52B / AV 325B ref / AD8M Acoustic Dimension
Full Music 205D Jac Music
KR 300B Balloon Eurogram
Transformatoren/chassis AE-Europe
Gridchokes Tribute
Schema voeding Met AD8M & AV325Bref/EAT52B - met FM205D & KR 300B
Schema versterker Met AD8M & AV325Bref/EAT52B - met FM205D & KR 300B
Afwerking chassis/trafokappen Musical Affairs
Black Gate condensatoren Acoustic Dimension
Diverse componenten Conrad
Mills weerstanden Parts Connexion

Terug...

 

_______________