audio with realistic timbre
 

"Tyran" - Een interstage gekoppelde Single Ended eindversterker met amorfe kernen (2)

Direct naar 1 2 3

Bouwen...
Niet een gedetailleerd verslag.... "Slechts" wat foto's over hoe e.e.a. is opgebouwd. Het opbouwen van elke versterker is eigenlijk hetzelfde: chassis maken, gaten boren, componenten monteren, etc, etc... Een paar foto's over de indeling van de versterker en hoe de bedrading loopt is m.i. meer zinvol.

Het voeding gedeelte.
Hierin zijn alle smoorspoelen gemonteerd en de gloeistroom transformator. Ook is hierin de 1e papier-in-olie voor de hoogspanning van de eindbuis gemonteerd. De buishouders va de gelijkrichters komen ook uit in dit compartiment en vanaf de middelste buishouder loopt de massadraad als een vork naar voren: naar de WKZ van de driver en van de eindbuis.

Het versterker gedeelte.
Hierin de voeding elco's (WKZ's) dicht bij de buishouders, de interstage voor koppeling van de driver aan de eindbuis en de gloeistroom circuits. Tevens staat hier de 1e papier-in-olie in de voeding voor de driver omdat hiervoor de ruimte achter in de versterker ontbrak.

De driver.
In de hoek de gridchoke van Tribute, deze draagt voor een belangrijk deel bij aan de geluidskwaliteit van de versterker! Verder de zelfgewikkelde weerstand met de BlackGate N's in Super E-cap als ontkoppeling. De driver wordt gegloeid met een C-L-C netwerk gevolgd door een LM350T stroombron.
De eindbuis.
De kathodeweerstanden zijn van het merk Mills: 2 x 2K 12Watt maakt 1K 24Watt hetgeen voldoende veilig is wanneer er iets "mis" mocht gaan met de eindbuis. Hier een enkele BlackGate NH als ontkoppeling. De ontbrompotmeter om de restrimpel van de gloeispanning weg te draaien is voorzien van een knop. De milli Ampère meter is opgenomen in het cricuit "tussen" kathode en massa zodat deze min of meer buiten de schakeling valt...
De WKZ als voeding elco staat dicht bij de buishouder. Op deze manier ontstaat een korte signaalweg van- en naar de voeding. De bedrading naar de smoorspoelen is op deze manier langer maar heeft uiteindelijk een betere invloed op de snelheid of "attack" in het geluidsbeeld! De bedrading voor de hoogspanning loopt parallel aan de massa draad. Dit geeft meer rust in het geluidsbeeld.
Een klassieke afvlakking voor de gloeispanning van de driver: C-L-C, voldoende stil voor op de driver indien nog een ontbrompot wordt gebuikt. Wanneer de voorgaande (groene) weerstanden verwijderd worden kan een stroombron worden toegevoegd waardoor de ontbrompot kan vervallen (zie 4 foto's hierboven).

Volgende...

 

_______________