audio with realistic timbre
 

Buistype Full Music 205D

Driver of eindbuis?
De 205d komt oorspronkelijk uit de Western Electric stal en is ontworpen in de 20'er jaren van de vorige eeuw. Het is een direct verhitte triode met een zg. dubbele anode plaat: de anode is opgesteld aan weerszijden van het rooster met op de kopse kanten een open ruimte (zie afbeelding hieronder). De Post serie (Aa, Ba Ca etc) van Siemens heeft een soortgelijke opbouw. De specificaties zijn: 4.5Volt/1.6Ampère gloei, max Va=350V bij een anodedissipatie van 14Watt. De inwendige weerstand is plm. 4K5 en als eindbuis kun je er maximaal 1.2Watt uithalen. De 205d heeft een versterking van plm. 7.5 wat 'm met name interessant maakt als driver. Wat 'm weer wat minder interessant maakt is de gebruikte buisvoet (UV4 -> moeilijk te verkrijgen) en dat deze buis voor hèèl veel geld van eigenaar verwisseld...

De Western Electric 205D

Full Music.
Dit is een handelsnaam voor electronenbuizen vervaardigd in de TianJin fabrieken (zie hier een reportage). De 300B/n (=gaas/matrix anode) en 2A3/n van TJ zijn al bijna "berucht" om hun goede productie- en geluidskwaliteit. Bij TianJin hebben ze het concept van de WE 205d een nieuw leven gegeven en dat zonder de "nadelen" van de WE-versie: niet exorbitant qua prijs èn met een UX4 voet! De buizen zijn via JacMusic in Duitsland verkregen.

Luisteren.
Op de nieuwe eindversterker is de 205d als driver ingezet bij een voedingsspanning 320Volt met 18mA door de buis en een kathodeweerstand van 1K1. De gloeispanning is DC, mét smoorspoel én stroombron. Belasting is een 5K 1:1 interstage op amorfe kern van AE-europe en de aan te sturen eindbuis is een KR 300B globe.
Om maar kort door de bocht te gaan: Fantastisch! Deze buis is zowel esthetisch als klankmatig een echte aanrader! Of het door de bolvorm komt of door de open opbouw, ik weet het niet maar deze buis produceert een zeer fraai geluidsbeeld, een groot podium, heel veel "lucht" en een indrukwekkend grote klankrijkdom... Ik heb niet eerder een dusdanig fraaie driver op de eindversterker gehad, alle voorgangers ten spijt...

De Full Music 205d als driver op de eindversterker.

Alleen maar euforie?
Nee... helaas. Van de eerst geleverde buizen had er eentje "last" van gesputter en ruis: eenzelfde geluid als wanneer de buishouder niet schoon is. Een telefoontje naar Jac volstond om een nieuw setje te mogen ontvangen waarbij helaas weer een sputteraar zat. Uiteindelijk heb ik een 6-tal 205d's thuis gehad waar ik een setje van heb samen kunnen stellen die stil zijn. Ook van het ter recensie aangeboden paartje 205d/n bleek één exemplaar deze storing te hebben. Hier is overigens niets van terug te zien op de buistester dus de leverancier kan niets kwalijk worden genomen. Het vermoeden is dat er bij de laatst geleverde batch gebruik is gemaakt van vervuild mica waardoor op den duur kruipstroompjes ontstaan die dit gesputter tot gevolg hebben. Over de service van JacMusic niets dan lof: Bedankt!

Ik hoop van ganse harte dat deze storing inderdaad alleen bij de laatste batch zit en dus eenmalig is want dit is een echte "geheimtip" als driver!!

Legenda  
Full Music 205d JacMusic
Full Music Full Music.de

 

_______________