audio with realistic timbre
 

Het modificeren van een electrlytische condensator (1)

Ga direct naar pagina 1 2 3 4 5

Deze modificatie is bedacht door Kees Pel & Olaf Biessen zoals je hier kunt lezen. De toepassing hiervan is enigszins verfijnd en verbeterd door Cees Piet. De beschrijving die nu volgt is de modificatie zoals Cees deze toepast, de handen die veelvuldig in beeld zijn, zijn dan ook de handen van Cees... Bedankt Cees! Mijn set klinkt weer een stukje beter...
Let op! Dit is "slechts" een richtlijn! Hoewel alle tot nog toe "omgebouwde" condensatoren uitstekend functioneren, is dit geenszins een garantie voor anderen! De winst in klank zal aanzienlijk zijn, mits de aanwijzingen nauwkeurig gevolgd worden.

De Elna 100mF/100V origineel, zonder plastic en daarachter de nieuwe "houten jas". De binnendiameter van de nieuwe jas is gelijk aan de buitendiameter van de elco die nog in het metaal zit. De houtsoort dient (bij voorkeur) hardhout te zijn, dit is "vettig" en dus van nature minder poreus als bijv. grenen of vuren. Poreuze houtsoorten kunnen wel worden gebruikt, maar moeten eerst vele malen gelakt worden! (binnen- èn buitenkant).

Allereerst wordt de nieuwe behuizing op maat gezaagd. Neem hiervoor de hoogte van de elco plus plm. 5mm. Dit omdat de elco straks "onder" de was komt te zitten..

Het verwijderen van het plastic omhulsel. Onthoud goed wat de plus- danwel min-aansluiting is! (min is de korte aansluiting bij nieuwe condensatoren)

Insnijden aan de bovenkant, dan rondom "afpellen" naar beneden toe. Dit is de makkelijkste manier...

De metalen behuizing wordt nu stevig in de bankschroef gezet. Niet tè stevig: net stevig genoeg om open te kunnen vijlen.

Het vijlen: vijl eerst voorzichtig een "sleufje", dat als "geleide" dienst kan doen voor het verdere vijlwerk.

Voorzichtig verder vijlen tot je over de hele lengte van de sleuf in de condensator kan kijken. Niet langer doorvijlen!, de condensator ligt nèt onder de behuizing.. Bij de hals is de behuizing ingeknepen en moet dus voorzichtig dieper worden gevijld.

De condensator een halve slag draaien om aan de andere kant eenzelfde sleuf te vijlen..

Nu kan voorzichtig de behuizing "opengewrikt" worden door de vijl in de sleuf te leggen en naar buiten/binnen te bewegen met als draaipunt de bovenkant van de condensator. Doe dit aan beide zijden.

lees verder..

_______________