audio with realistic timbre
 

Kees & Olaf: Een electrolytische condensator verbouwd

Zoals beloofd, hier de werkwijze over hoe een electrolytisch condensator van zijn aluminium behuizing gescheiden kan worden om hem vervolgens in te bouwen in een houten behuizing.

De behuizing van de condensatoren werd vervangen door een houten "tonnetje". De diameter van het gat moet iets ruimer zijn dan de diameter van de condensatoronderkant waar de "leads" uitkomen. De behuizing moet wel luchtdicht zijn! Om dit te bereiken werd de behuizing vele malen met C37 gelakt (Wat ook prima voldoet is Schellak, hoewel dit klankmatig wat minder is). Daarna werd de condensator in het houten kokertje geschoven en met paraffine ge-sealed. Hieronder een paar foto's van deze werkwijze met wat tips.

Eerst maken we een houten kapje (ebbehout klinkt het mooist van de tot nu toe geprobeerde houtsoorten). Even opletten dat het gat niet te klein of te groot gemaakt wordt! De houten kapjes moeten goed gelakt worden (bijv. met C37), daar ze luchtdicht moeten worden. Rechts zie je een Elna Cerafine mét - en zonder folie er om heen.
Dan vijlen we, met de ijzervijl, onder een schuine hoek, de bovenkant van de aluminium behuizing af. Voorzichtig rondom vijlen totdat er een "spleetje" zichtbaar wordt, Dan wippen we de bovenkant voorzichtig open en wordt het verwijderd.
Nu de zijkant heel voor zichtig openvijlen. Onderaan de behuizing bij de minpoot(!!!) beginnen (dit omdat bij sommige elco`s de behuizing aan de min vastzit). Vanaf de onderkant vijlen we heel voorzichtig naar boven toe, totdat er over de hele zijkant een spleetje zichtbaar is. Dan openen we voorzichtig het restant van de behuizing. Als de min aan de behuizing blijkt te zitten, maken we deze voorzichtig los. Daarna halen we het achtergebleven vijlsel van de elco af.
Als de behuizing in zijn geheel is opengeklapt, halen we de eigenlijke condensator eruit. Dit moet héél voorzichtig opdat we het voetje met de leads niet lostrekken van de opgerolde folie. Vervolgens wordt de basis (waar de + en - zitten) behandeld met C37, echter niet de leads zelf. Daarna schuiven we de condensator voorzichtig in het hout. Dan wordt de condensator ge-sealed met verwarmde pure paraffine. De opgerolde folie kan, hoeft niet, opnieuw gefixeerd worden met Leukopor. De folie is namelijk met plastic gefixeerd. Dit kan losgehaald worden en vervangen worden door Leukopor. Let hierbij op dat de folie niet losser gaat zitten!!
Hier zien we de gemodificeerde elco met "zijn oude huidje" ernaast. Het is een secuur werkje, maar is alle moeite dubbel en dwars waard! Voor de sceptici: Deze elco's spelen al lange tijd zonder tekenen van verdroging danwel vermindering in capaciteit! Dit alles natuurlijk op eigen risico!

Let wel op met vijlen, bij sommige behuizingen zit het diëlectricum zowat tegen het aluminium aan (bijv. BlackGate VK 22mF/350V) Dit is niet het geval bij de BlackGate WKZ, daar zit nog een dunne laag bitumen tussen (resonantie- en capaciteitskoppeling met de behuizing, zitten hier aan de nul). De besproken Elna`s hebben een kleine ruimte tussen opgerolde folie en behuizing. Dit dus ook mogelijk met (hoger voltage) voedingscondensatoren. Houdt er dan wel rekening mee dat de bewerkingen aan de condensator wellicht wat kritischer worden. Tip: Oefen eerst op een goedkopere, lager voltage elco! Dit is een wat bewerkelijke doch goedkope manier om een aanzienlijke verbetering in geluidsweergave te realiseren. Succes en veel plezier!!

Kees en Olaf

PS. Voordat je dit alles richting "Voodoo en ingestraalde houten schijfjes" verwijst: Trek eens een keer de stoute schoenen aan, verbouw zo'n elco, en hoor zelf dat dit wel degelijk een behoorlijke geluidsverbetering met zich meebrengt! Mocht je dat dan tóch niet doen, dan kom je er misschien wel achter dat het "in het zand" wellicht wat drukker is dan dat je voor mogelijk had gehouden.... >>DHTRob<<

 

_______________