audio with realistic timbre
 

Buistype Full Music 101D/n

Full Music.
Zoals eerder aangegeven bij een impressie van de Full Music 205d, maakt Full Music, lees: TianJin, naast goed klinkende eindbuizen ook "remakes" van Western Electric. Op hun website zijn (o.a.) de 205D, 101D en 102D te vinden. De 205D wordt ook geleverd in een 205D/n uitvoering: met een heuse gaas-anode. De 101D/n en de 102D/n zijn niet uitgevoerd met een gaas-anode: hier is de anode als een zg. "mesh-matrix" uitgevoerd: een vaste anode plaat met hierin gaatjes gestanst. De 101D/n is een interessante buis vanwege de specificaties: Ra van 5K3, mu van 6.2 en een gloeispanning van 4.5Volt bij 1Ampère. Het maximale anodevoltage mag 190Volt zijn bij 15mA, maakt dus 2.85Watt. Deze waardes zijn welhaast ideaal voor op de voorversterker! De 102D/n is door zijn hoge inwendige weerstand van plm. 81K meer geschikt om dienst te doen in bijv. een mu-stage.

Aanpassingen.
De gloeistroom is met zijn 1Ampère te groot voor een accu. Om beide 101D's te gloeien is een externe voeding gerealiseerd: deze is opgebouwd m.b.v. een Amplimo 2 x 9V ringkern, gelijkrichting met Schottky diodes gevolgd door een C-L-C filter en afgesloten met een LM350T als stroombron. Deze voeding is onder de voorversterker geplaatst en wordt apart geschakeld. De hoogspanning is hetzelfde gebleven: 135Volt op de anode bij een ruststroom van 8mA, de kathodeweerstand is "opgehoogd" naar 1K.
De 101D/n heeft de plaats ingenomen van de Standard 4019A welke op termijn was vervangen door de STC 3A/110A en RT101. Deze laatste twee triodes zijn klankmatig net zulke fraaie buizen als de 4019A en vragen nagenoeg eenzelfde instelling. Alledrie hebben echter ze echter één nadeel: ze zijn niet tot nauwelijks te vinden en als ze gevonden worden dan hangen er meestal alles behalve vriendelijke prijskaartjes aan! Een paartje vinden is welhaast onmogelijk... De 101D/n van Full Music is huidige produktie, dus goed verkrijgbaar en wisselt voor €165 p/paar van eigenaar. Ook dit is niet goedkoop maar je krijgt hiervoor nieuwe buizen die degelijk zijn opgebouwd, gepaard zijn en als bonus er ook nog eens exotisch uitzien!

De Full Music 101D/n op "Mystique".

Luisteren...
Eindelijk een buis uit huidige produktie die zich kan meten met de oude triodes! De 101D/n klinkt open, makkelijk en snel en heeft een mooie klankbalans: het precieze maar prettige karakter van de nikkel-anode is onmiskenbaar! Als klein nadeel kan worden genoemd dat de 101D/n gevoelig is voor instraling: wanneer je met je hand op 15cm van de buis bent begint deze te brommen... De microfonie is niet anders dan bij de oude triodes: contactgeluid wordt doorgegeven, muziek zingt niet rond. Kortom: een interessante buis die zeker het overwegen waard is bij het ontwerp van een versterker!

Legenda  
Full Music 101D/n Jac Music
Specificaties 101D/n Full Music

 

_______________