audio with realistic timbre
 

Experimenteren met 9 smoorspoelen voeding (1)

Geheugeneffect...
Een "normale" voeding voor een versterker zal (meestal) bestaan uit een afvlakking met één of twee smoorspoelen of weerstanden (pi-filters) en hieromheen een x-tal microFahrads (uF). Om de versterker voldoende stil te krijgen dienen er aardig wat uF's te worden toegepast: effectief, praktisch èn niet al te prijzig... Een elco of andersoortige condensator heeft altijd een geheugeneffect: de tijd die deze nodig heeft om op de spanningswisselingen te reageren. Wanneer er meer uF's worden toegapast zal deze reactietijd toenemen... Let wel: dit alles in micro- danwel nanoseconden... waar praten we eigenlijk over.... Wanneer deze reactietijd / geheugeneffect wordt verminderd is dit dan hoorbaar?

De opzet.
Omdraaien: zet een aantal smoorspoelen in serie en gebruik condensatoren met een lage capaciteit... Natuurlijk is dit niet praktisch (zwaar en volumineus) om over de uitgave maar niet te spreken... Gelukkig wilde Tribute hieraan meewerken en stelde een 9-tal identieke smoorspoelen ter beschikking. Deze smoorspoelen zijn elk 8 Henry bij een gelijkstroomweerstand van 185ohm. De kern is van "gewoon" ijzer: 0.3mm C-kern. Als condensator zijn een 8-tal Papier-in-olies (Pio) gebruikt van 3uF en een 2-tal van resp. 1- en 2uF. De 1e Pio is "getuned" om dezelfde hoogspanning voor de voorversterker te verkrijgen als de geregelde voeding waar deze voeding mee is vergeleken.

De voeding heeft op deze manier nagenoeg geen rimpel en zal dus voldoende stil zijn:

Als gelijkrichter is gekozen voor de 5Y3GT, een buis die volop verkrijgbaar is voor weinig geld, een 5R4GY kan ook worden gebruikt zonder afwijkingen op de spanning. Op de voorversterker staan een tweetal RE134 die met een anodechoke zijn belast en deze zijn gekoppeld middels MKV-koppelcondensatoren.

De aldus gebouwde voeding is voor een voorversterker behoorlijk groot: (40x15x15 cm) en is gewichtig. Echter eenmaal in het meubel geplaatst, staat deze uit het zicht achter de geregelde voeding van de RIAA-correctie versterker: voorlopig een acceptabele situatie. Hieronder een aantal foto's.

Het geheel: fors en zwaar..
Een blik op de 8 Pio's van 3uF
De 9 smoorspoelen op rij...
De aarding...
De 5Y3GT, merk CBS, in een extra zware (industriële) uitvoering.
De voeding achter in het meubel.

Om een goede werking van de condensatoren te garanderen is het noodzakelijk van- en naar de condensatoren te bedraden! Koppel je twee smoorspoelen direct en breng je een enkele draad van de condensator naar deze koppeling dan is de 3uF niet toereikend om bij te dragen in de afvlakking!! Dus: met de bedrading van uit de smoorspoel naar de condensator en van daar weer naar de volgende smoorspoel.

Luisteren
Dat is de moeite! Overduidelijk preciezer, sneller en meer energie dan de geregelde voeding. Sterker nog: het is (tot nog toe) de enige voeding die klank en snelheid in mijn oren tot het ultieme combineert!
Een geregelde voeding geeft veelal een betere ruimtelijke afbeelding dan "normale" voedingen en de "normale" voedingen zijn snel, maar niet vergeleken bij deze... Nu is dit niet een "normale" voeding, okay... De investering m.b.t. de smoorspoelen is aanzienlijk maar m.i. het geld waard: we geven soms (nog) meer geld uit aan upgrades. De veelal wat minder gewaardeerde 5Y3GT presteert hier bovengemiddeld en drukt de kosten... Kun je de voeding plaatsen dan is dit wellicht de "ultieme voeding"!

*

_______________