audio with realistic timbre
 

Een EL84 balansversterker met Lafayette transformatoren (3)

Ga direct naar pagina 1 2 3 4

Kastgrootte.
Dit is bepalend voor de effectieve werkruimte onder de versterker. I.v.m. het minimale aantal in te bouwen componenten kon de kast zo klein mogelijk worden gehouden. Eerst de lay-out globaal op de grond uitgezet en daarna de minimale afmetingen bepaald: 33 cm breed, 20cm diep en 7 cm hoog. Voor de omkasting heb ik parkethout gebruikt (Bankirai), deze is opgedeeld in 2 "compartimenten": de voeding- en versterkerschakeling apart. De bovenplaat is van 1.5mm dik (rood)koper en is aan de achterzijde 90° omgezet voor montage van entrees, speakeraansluitingen en netspanning. Ook geeft dit de nodige versteviging om het gewicht van de trafo's te kunnen dragen.

Hier de precieze bepaling van de lay-out: van een mooi optisch evenwicht heb je later veel plezier, dat is tenslotte waar je naar kijkt als je naar de muziek luistert! Links het voedingsgedeelte met de voedingstrafo 90° gedraaid t.o.v. de uitgangstrafo's.
Het ponsen van de gaten voor de buishouders en de gaten waarin straks de condensatoren gemonteerd worden. Met ponsen krijg je mooie, strakke ronde gaten hetgeen het geheel een wat professioneler uiterlijk geeft. Het gat voor de voedingstrafo is met de figuurzaag uitgezaagd.
Hier is de voedingstrafo gemonteerd. De trafo is geïsoleerd van het chassis d.m.v. rubber tules om eventuele resonanties te ontkoppelen van het chassis. De netschakelaar en entree zitten vlakbij de primaire aansluitingen van de trafo, de zekeringhouder is, i.v.m. plaatsgebrek, in de kast gemonteerd.

Afwerking.
De koperplaat is niet opgepoetst en koperkleurig gehouden omdat na verloop van tijd koper weer lelijk wordt. Om dit te voorkomen kan je natuurlijk aflakken met blanke lak, dit is mij echter nog steeds niet (goed) gelukt. Ik heb de bovenkant in dezelfde kleur Hamerslag groen gespoten als de trafo-kapjes. Het Bankirai is glad geschuurd en in de antiekwas gezet, dit biedt voldoende bescherming voor binnenshuis en geeft een mooie gloed aan het hout!

Na montage van trafo's en buishouders, de beurt aan de condensatoren. Deze zijn gemonteerd met de aansluitlippen naar beneden, door het chassis heen. Met kontaktlijm van Bison zijn ze vastgeplakt op het chassis. Ze zitten werkelijk goed vast en zullen ècht niet loskomen. De kracht van een (goede) lijmverbinding wordt vaak onderschat! Natuurlijk is het vragen om moeilijkheden als je de versterker probeert op te tillen aan de condensatoren...

Lees verder

_______________