audio with realistic timbre
 

Een EL84 balansversterker met Lafayette transformatoren (2)

Ga direct naar pagina 1 2 3 4

Aan de slag.
De uitgangstransformatoren zijn "bells-end" uitgevoerd, hetgeen betekent dat ze rechtop staan, met aan beide zijden afgewerkt met elegante trafokapjes. De aansluitingen lopen via een doorvoer-tule door de kapjes heen het chassis in. De voedingstrafo is liggend uitgevoerd met de aansluitingen op de wikkelkoker door het chassis heen, eenzelfde trafokapje siert de bovenzijde. Deze kapjes waren behoorlijk beschadigd/aangetast door de tand des tijds. De boel demonteren en schuren/opnieuw lakken was hier de enige remedie. Ik heb hier gekozen voor Hamerslag-lak, in een mooie "luxe" groene kleur (smaken verschillen...). De boutjes waarmee de uitgangen in elkaar zijn gezet heb ik ook vervangen door stukjes draad-eind (M4) met aan beide kanten een dopmoertje - staat wel zo netjes.

Brommm!!
De voedingstansformator had een verrassing in petto: reeds onbelast gaf deze een behoorlijke mechanische brom.. Dat vind ik niet acceptabel: en versterker hoort stil te zijn, niet alleen uit de speakers! De primaire oorzaak kan zijn dat de tansformator niet is geïmpregneerd, dit hoeft echter niet. Uiteindelijk bleek de oorzaak te liggen in de manier van stapelen van het transformatorblik: waar normaal de lamellen om-en-om worden gelegd, is hier 4-om-4 gestapeld: waarschijnlijk goedkoper destijds... (tegenwoordig gebeurt dit automatisch). Enfin, omdat er niet is geïmpregneerd, is het blik makkelijk te demonteren en opnieuw (om-en-om) weer te stapelen:

Hier is duidelijk te zien dat het blikpakket van de voedingstrafo 4-om-4 is gestapeld. Dit resulteert in een minder goed verband dan wanneer om-en-om zou zijn gestapeld; het blikpakket zet nu de 50hz van het lichtnet om in een mechanische brom...
Omdat de trafo niet is geïmpregneerd, is het een relatief eenvoudige klus om het blikpakket van de spoelkoker te nemen. Overigens is hier wél mooi gestanst blik gebruikt: de "lek-vlakken" zitten op de benen i.p.v. aan de kopse kanten zoals bij het tegenwoordig veel gebruikte EI-blik.
Halverwege... Duidelijk is hier te zien dat de transformator gewikkeld is op de oude manier: geen kunststof spoelkoker waar het draad op is gespoeld, maar een "naakte" spoelkoker die is opgebouwd uit louter draad en papieren isolatielagen.
De opbouw van de spoelkoker: binnenin de primaire wikkelingen (1e vier aansluitlipjes linksvoor, 2 x 110V), daaromheen de secundaire lagen met de gloeispanningen als laatste, dus buitenste lagen..
Hier is het blikpakket opnieuw gestapeld, om-en-om. Een veel beter verband is het resultaat, dus meer één geheel... Dat arbeid loont blijkt uit het feit dat de trafo nu stil is, óók wanneer hij belast is!

Lees verder

_______________