audio with realistic timbre
 

Een hoogvermogen weerstand van koolstof

...weerstanden gemaakt uit koolstof... Pas geleden via de post toegestuurd gekregen van Olaf Biessen: Weerstanden gemaakt uit koolstof... Deze hoogvermogen weerstanden zijn een tijdje geleden bij Quakkelstein gekocht voor een spreekwoordelijk "prikkie". Ik had ze bij een vorig bezoekje al eens zien liggen bij Olaf, ongebruikt en wel.. Nieuwsgierig geworden vroeg ik een paar dagen geleden of ik ze een mocht proberen als kathodeweerstand op de eindpit. Ze hebben elk een waarde van ongeveer 500ohm, dus twee in serie maakt (plm) de 1K die ik gebruik. Even een oplossing bedacht om ze ook daadwerkelijk te in te passen in de kast, ze hebben namelijk geen soldeerlip- of mogelijkheid daartoe. Oorspronkelijk worden ze in klemmen gedrukt, en die heb ik dus niet... Gelukkig bleek dat een clip, die om een andere weerstand zat gemonteerd, goed paste. Ik heb al heel wat soorten weerstanden " revue laten passeren", en ben eigenlijk trouw gebleven aan de Oneida's die ik destijds van Antique had gekocht. Deze weestanden zouden het beter moeten doen, de laatste ontwikkelingen volgend... Dan bedoel ik dus de Beeswax Jupiter's en de Elco's in hout... Deze weerstand zou gemaakt zijn van koolstof/grafiet, dan praten we dus weer over een "natuurlijk" produkt. De Oneida's zijn opgebouwd met weerstandsdraad, gewikkeld om een stuk stof en ingebouwd in een keramieke, vierkante holle pijp. De uiteinden van deze pijp zijn afgesloten met gips, waardoor een afsloten ruimte onstaat waar eventuele zuurstof snel verbruikt wordt, waarna de weerstand dus aardig heet kan worden zonder te "onvlammen". De meeste andere weerstanden bestaan eveneens uit een "klos" weerstandsdraad (meestal constantaan), gewikkeld om een een keramieke buis of -lichaam, al dan niet afgewerkt met bijv. glazuur. Ook de "gouden blokjes" van ATE (Conrad) en Dale zijn op een dergelijke manier opgebouwd, met als enige kanttekening dat sommige van deze inductie-vrij zijn, ofwel dusdanig zijn opgebouwd/gewikkeld dat er geen inductie ontstaat...

...diverse weerstanden.....de opbouw van een vermogensweerstand..Deze koolstofweerstand heeft een massief lichaam van (ongetwijfeld composiet) koolstof/grafiet. Hierdoor is er in ieder geval geen inductie door draadwindingen en geen overgangen van lead-naar soldeerlip-naar weerstandsdraad-naar soldeerlip-naar lead... Vandaar dat ik dus met name benieuwd was of deze punten in het voordeel van deze weerstand zou spreken!

Hoe klinkt dat dan?
Tja, anders, dat is zeker! Er lijkt een soort neutraliteit de set te zijn binnengeslopen, vloeiender, zou ik haast zeggen. Verder kan ik (helaas?) niet meer ontdekken... Toch een goede weerstand dus, speelt net zo goed als mijn "gekoesterde Oneida's". Deze jongens laten zich wat moeilijker vinden èn bevestigen, maar zijn dus alleszins de moeite waard! Ik laat ze voorlopig even in de versterker zitten. Mocht er nog wat verandering in klank danwel prestatie komen, laat ik dat uiteraard even weten!

_______________