audio with realistic timbre
 

Een koppelcondensator van Jupiter

..via WelborneLabs...Enige tijd geleden ontving ik van Hans Kortenbach een e-mail over bijenwas toegepast in de audio. Op zich interessant want dit goedje schijnt een of andere stof te bevatten wat zeer goede conservatie eigenschappen heeft zonder enige schade toe te brengen aan zijn omgeving. In het artikel stond ook dat een rondvraag onder oudere radioreparateurs, over wat de beste condensator was die zij waren tegengekomen, een verassende uitkomst had. Bijna unaniem hadden zij het over de "waxed capacitors". Deze schenen door de jaren heen het meest stabiel te zijn gebleven. Interessant! En, wat schetste mijn verbazing: Tijdens het "surfen" kwam ik bij WelborneLabs een introductie tegen van een condensator gemaakt m.b.v. bijenwas... onder de naam Jupiter(!). Gelijk maar twee besteld, want de nieuwsgierigheid was gewekt. Een paar dagen later reeds, viel het pakketje op de mat en werd het door de hond bij mij gebracht. Twee "vettige" rode klompjes kwamen eruit, met het opschrift: "Audio path coupler"... Redelijk zwaar, niet ook nog een keer in de kunststof of metaal gezet, kortom, zo op het oog een prachtig gebouwde condensator. Ik heb trouwens gekozen voor de uitvoering met koperen leads, ze worden ook met zilveren leads aangeboden voor een fractie meer Euro's.. Nu heb ik sinds jaar en dag al een paar "referentie" koppel'C's, te weten: Ultratone (worden helaas niet meer gemaakt), Icar (zeldzaam, oude produktie), Jensen Koperfolie (plastic hoesje verwijderen!) en Vitamin-Q. Deze hebben allemaal een waarde van 0,22mF, dus daar zit het eventuele verschil niet in!

..diverse koppelcondensatoren.. Na een paar minuten(!) luisteren was het eigenlijk al duidelijk...: Om maar even een open deur in te trappen: De Jupiter heeft de vlag overgenomen van dit viertal! Wat een gemak! Het is echt een waar genot om naar zo'n "vrije" krachtige weergave te luisteren! Het grote verschil met de "anderen" zit 'm voornamelijk in dit "gemak", het lijkt wel of alle tonen ineens hun eigen weg kunnen gaan.... En dat voor een slordige 15Euro per stuk!, afhankelijk van de waarde, natuurlijk.... Weer een "Geheimtip", zoals onze oosterburen dat noemen! Ook na een paar weken is er (nog steeds) een overduidelijk klankverschil en verschil in gemak wanneer je weer terug gaat naar èèn van de "oude" koppel'c's.. Dit is echt een prachtige koppelcondensator! Geen kunststoffen toegepast, geen metalen behuizing.... het begint steeds meer het toeval achter zich te laten...(?)
ps. Ik heb deze koppel'C's beluisterd in de voorversterker, op de anode van de STC 4019A, welke met een anodespoel is belast.

_______________