audio with realistic timbre
 

Een Elna condensator in een houten behuizing

..origineel - zonder plastic en in hout..Sinds een paar weken hebben Kees & Olaf een eigen rubriekje met hun eigen "tweaks" en ideeŽn. Dat die ideeŽn door sommigen als Voodoo worden bestempeld en vergezocht lijken te zijn, mag geen verrassing heten. Ik heb hun een eigen plek gegeven op m'n site, omdat hun ideeŽn en "tweaks" veelal met een minimale financiele injectie zijn te realiseren, terwijl de klankmatige verbeteringen toch duidelijk daar zijn! Het vereist wat handvaardigheid en geduld, maar dat kan toch geen belemmering zijn als je een hobby als deze hebt.
Zo ook de condensator-modificatie die je kunt lezen bij Kees & Olaf - Condensator mod 2. Hier wordt beschreven hoe je een electrolyt van zijn aluminium jasje kunt ontdoen, om vervolgens in hout in te bouwen. De klankmatige verbeteringen waren (tot voor kort) alleen bij Kees & Olaf bekend. Natuurlijk was ik zelf ook benieuwd naar deze tweak maar was door omstandigheden nog niet in de gelegenheid geweest om zelf een elco "om te bouwen". Toen ik laatst samen met Cees Piet naar Frans van Dam ging (lekker muziek luisteren onder het genot van een nůg lekkere Whiskey), duwde Cees mij een zakje in handen waarin 2 gemodificeerde Elna's zaten. "Om te proberen", was het commentaar. Deze 100mF/100V Elna Cerafine's waren van hun aluminium jasje ontdaan, in een houten tonnetje gebouwd en met bijenwas ge-sealed. Het hout is zg. AmasakoŽ, een Afrikaanse hardhout soort. Het geheel was afgelakt met ouderwetse schellak. Wat ruikt dat lekker, de combinatie bijenwas en schellak! De toepassing voor deze condensatoren lag bij de kathode ontkoppeling van de TJ300B. Ik heb daar zo'n zelfde Elna Cerafine zitten, alleen van het plastic ontdaan en met C37 gelakt. Een goede vergelijking dus, lijkt me. Nadat eerst de Sony SCD BX-940 was beluisterd, was de beurt aan de houten C'tjes.

..vakwerk! houten Elna's..Nou dat is even andere koek! De presentatie van stemmen wordt overduidelijk beter, het hoog is fijner èn er is duidelijk meer sub-laag! Ik heb me wel eens afgevraagd waarom bijv. de Zwitserse fima Audio Consulting (zie bij Links) zulke astronomische bedragen durft te vragen voor hun in hout ingebouwde componenten. Toen ik echter deze condensator hoorde, werd me al snel duidelijk dat de in de high-end sector aan kwaliteit gerelateerde prijzen, in dit licht gezien, bijna gerechtvaardigd worden... Ik bedoel: Euro's en kwaliteitswinst gedragen zich welhaast omgekeerd evenredig. Deze condensator laat gewoon domweg horen waarom er dus zoveel geld voor gevraagd kan worden, erger nog, waarom deze firma nog van deze componenten verkoopt ook...

Ik had meer moeite de klankmatige verschillen tussen de Sony SCD BX-940 en mijn eigen cd-speler aan te wijzen dan tussen de originele en gemodificeerde Elna! Hiermee wordt voor mij weer eens te meer duidelijk, dat de in grote getale, fabrieksmatig geproduceerde componenten wellicht van goede kwaliteit kunnen zijn maar dat ze flink te verbeteren zijn met enige inspanning en minimale investering!! Ik zou een ieder van harte willen adviseren om toch zeker eens de "stoute schoenen" aan te trekken en zo'n modificatie toe te passen! Toe, verbaas jezelf eens!

_______________