audio with realistic timbre
 

Thuis bij: Hans Kortenbach

...de Auris met de PHY KM 30... Afgelopen weekeinde ben ik even langsgegaan bij de man die samen met Cees Piet en Kees Pel verantwoordelijk is voor de luidspreker die bij beiden thuis staat: Hans Kortenbach. Hans is een zeer kundig bewerker van hout, hetgeen goed te zien aan de luidspreker- en versterker kasten die van zijn hand komen! Exclusieve houtsoorten, ingelegde/ingefreesde contrasten met ander hout, hout in rondingen zetten etc etc, het lijkt wel of dat dat de uitdaging alleen nog maar interessanter kan maken... Al met al zeer luxe kasten met fantastisch mooie afwerkingen. Hans woont mooi "achteraf", met een groot weiland als achtertuin, waarin de aanbouw van zijn woonboerderij staat, die als luisterruimte dienst doet. Luisterruimte is hier niet helemaal de juiste benaming, er kan beter gesproken worden van een demonstratieruimte, daar Hans ook importeur is van de PHY-HP producten! De kasten van zijn hand zijn dan ook voorzien van PHY units. Normaliter heeft hij kasten staan met de 20cm PHY unit erin, deze keer waren er net 2 kasten klaar met de 30cm PHY, de KM-30. De uitnodiging om te komen luisteren werd dan ook met beide oren aangegrepen!

...de AudioNote kit One... Hans heeft als versterker de Audio Note kit One staan, nagenoeg in originele staat (op een voeding modificatie na - Elna's!). De originele eindbuizen waren echter al snel vervangen door mooie AVVT 300B globes. Ook de originele 6SN7 is vervangen door de ECC32. Geen exclusieve modificaties dus. De eindtrafo's van AudioNote zijn van origine 2K5 naar 4 of 8 ohm, de KM 30 van PHY-HP is plm 16ohm. Hans heeft de Auris aangesloten op de 8ohm tap hetgeen voor de 300B in een belasting resulteerd van plm 5K... Niet optimaal voor maximale vemogensafgifte, wel beter "in de curve". Of de AudioNotes ook goed meten bij deze "mis-aanpassing" is mij niet bekend. Speakerkabel is niet, zoals je zou verwachten, van PHY-HP, maar uit de "keuken" van Kees Pel. Wellicht dat er op Kees' en Olaf's pagina nog een keer uit de doeken gedaan wordt hoe deze precies is opgebouwd.. De ingrediënten bestaan in ieder geval uit fijn zilver, papier en katoen. Hans kan z'n vingers nog voelen van het "draaien", denkend aan de fabricage ervan... De voeten van de versterker bestaan uit massief Ebbenhout gedraaide spikes, hetgeen volgens Hans beter is dan menig fabrieksprodukt, tot in de honderden Euro's. Het netsnoer is wel van PHY; koperen stranded geleiders, in dik katoen gewikkeld met stekers en stekkerbak van bakeliet.

De CD-speler is van het fabrikaat Sony, de welbekende "777". Met een mooi solide loopwerk en een zware puck om de CD te "clampen". Deze speler is veelvuldig door de "pers" als zeer goed gerecenseerd en de audio-hemel ingeprezen. Ik zelf heb deze speler destijds ook in huis gehad, maar vond 'm ietwat te analytisch destijds (in mijn set...). De 777 ziet er imposant uit, je koopt zeker een stuk degelijkheid voor je geld waar je jaren plezier van hebt. De apparatuur die verder nog in het meubel staat is mij onbekend.

...de roemruchte 777 van Sony... Hans is van zins om eerdaags een compromisloze versterker neer te zetten, gebouwd op een houten chassis met alleen de mooiste onderdelen, zoveel mogelijk gebruik makend van natuurlijke materialen. Hij is overtuigd van de (veelal onbekende) kwaliteiten van natuurlijke materialen, waarvan men vroeger veelvuldig gebruik maakte. Ook de filosofie achter de speakers is op deze leest geschoeid: het gebruik van écht hout, géén MDF of andere composiet-materialen. Het geluid dat deze materialen met zich meebrengen is moelijk te evenaren met kunstoffen. Niet voor niets wordt bij de bouw van muziek- instrumenten gebruik gemaakt van alléén maar de beste kwaliteit exclusieve houtsoorten. Overigens lenen niet alle houtsoorten zich voor de bouw van luidspreker boxen en/of andere bekastingen voor audio toepassingen, aldus Hans...

..een kijkje op de buizen... Natuurlijk heb ik ook geluisterd naar de set, sterker nog, daar was het bezoek op gebaseerd. Meteen bij de eerste klanken wordt je gegrepen door de kwaliteiten van de speaker. Mooi open, gróót geluidsbeeld en met name op houten instrumenten "zit" een haast magische klank. De KM 30 heeft nog vele uurtjes nodig om in te spelen en dát hoor je.. Het beeld is wat instabiel en de nuances vallen van tijd tot tijd weg om plotsklaps weer terug te komen. Ook heeft de luisterruimte, volgens Hans, nog een nare resonantie in de lagere frequenties waar nog wat aan gedaan moet worden.. Dit rommelde inderdaad wat en gaf bij aanhoudende lage tonen af en toe een korte "gons" in de ruimte. Ook verdenk ik de hogere belasting van de eindbuis door de misaanpassing op de secundaire van de uitgangstrafo, resulterend in een verminderde dempingsfactor en dus mindere controle op het de laagweergave. Wél is de potentie aanwezig voor een zeer mooi, breed en kleurrijk geluidsbeeld voor met name vooral klassieke muziek en kleinere bezettingen jazz-muziek (volgens mij). De fervente rock/pop draaier zal met deze speaker niet zo snel in zijn nopjes raken. Wat wél als een paal boven water staat, is dat je met deze speaker een meubelstuk door ambachtelijk vakmanschap in huis haalt waar je tegenwoordig lang naar zult moeten zoeken!

Waarom al zo vroeg naar deze luidspreker geluisterd? Ik bedoel, als inspelen zo belangrijk is voor deze unit? Dat ligt 'm voornamelijk in het feit dat de speakers een paar dagen later al op wereldreis moeten, naar de toekomstige eigenaar in Indonesië.
Hans is (nog) redelijk druk met z'n huidige baan, maar zal vanaf volgend jaar meer tijd voor de produktie van deze meubelstukken hebben. De vraag naar deze luidsprekerkasten is er al, de naams bekendheid groeit gestaag, wereldwijd. Tegen die tijd zal ook de demonstratie ruimte aangepast worden en zullen de nieuwe versterker en de demonstratie modellen snel "van de werkbank rollen". Eenieder is dan van harte welkom om, na afspraak, zijn oor op te steken bij deze bijzondere produkten.

...de kasten in de maak... ..de "meester" aan het werk...

..het ruwe materiaal op de zaagbank... ..en het produkt...

_______________