audio with realistic timbre
 

Een voorversterker voeding met slechts 1uF aan capaciteit (1)

Ga direct naar 1 2 3

Geen weerstand geen capaciteit?
Kan dat in een voeding? Steve Bench laat zien dat middels VR (voltage regulating)-buizen eenvoudig aan capaciteit en weerstanden in een voeding voorbij kan worden gegaan. Het getoonde schema is voor toepassing in een eindversterker. Kan dit principe ook worden toegepast in een voorversterker waar een buis wordt gebruikt welke met een anode-spoel is belast? Deze toepassing vraagt meer van de voeding omdat de spoel als belasting, en dus als werkgebied dient voor de buis: Eventuele restbrom zal worden meeversterkt...

VR-buizen.
Deze buistypes zijn nog redelijk goed verkrijgbaar en ook worden er nog geen hoofdprijzen voor gevraagd...
De VR-buis is in feite de voorloper van de zener-diode. Deze gasgevulde buizen (meestal met neon) geven een gereguleerde vaste spanning af, waarbij de buis als werkgebied een weerstand vraagt. Er zijn verschillende types VR-buizen verkrijgbaar, zowel qua grootte als met verschillende specificaties. De hier gebruikte types hebben allen een octal basis en kunnen een maximale stroom van 40mA aan. Met een spanningsafgifte van 75-, 90-, 100- en 150Volt hebben we bijna de hele octal serie te pakken: resp. 0A3, 0B3, 0C3 en 0D3, waarbij de 0 een "nul" is. Eenmaal "ontstoken" geven de VR-buizen een mysterieuze paarse of oranje gloed: de een vindt het prachtig de ander pure kitsch... een kwestie van smaak dus.

vr-buizen0B2WA0C3
Verschillende VR-buizen: 0C3, 0B2, 0D3 en 85A2
VR-buizen aktief0B2WA aktief
De VR-buizen wanneer "ontstoken"...

Ontwerp voeding.
Op de site van Steve Bench staat exact hoe deze voeding werkt (Engels): Het is een shunt-voeding met VR-buizen. Er moet een relatief hoge beginspanning worden aangeboden om een voldoende stille eindspanning te realiseren: 240Volt AC in, 150Volt DC gereguleerd uit.

Volgende

*

_______________