audio with realistic timbre
 

DIYParadise Monica2, met Single Ended buffer (1)

Ga direct naar 1 2 3 4 5

DIY-Paradise.
De website van Yeo geniet bekendheid dankzij goede en betaalbare ontwerpen van DAC tot luidsprekers. Yeo vernoemt zijn ontwerpen naar bekende vrouwelijke filmsterren, zo ook de hier besproken DAC-kit: Monica (Belucci). Deze versie is de 2e en derhalve is de volledige naam MonicaII.

Monica II.
De kit kost net over de 100 dollar en is eenvoudig te monteren. Het is een non-oversampling ontwerp rond de TDA1545A. De klok werkt asynchroon op een zeer hoge frequentie en de stabilisatie van de spanning geschiedt via diodes. Via 6moons is een lovende recentie uitgegeven van de DAC zoals deze kant-en-klaar geleverd wordt. Wanneer Monica niet te hard hoeft te werken kan ze echt zingen... Bij een wat lastiger belasting kan Monica niet overtuigen. Een buffer trap is de oplossing. Yeo heeft zelf een trapje op de site staan welke werkt met een 5842, belast met een anode spoel in een grounded grid configuratie. De uitgangsspanning gaat hiermee een factor 2 a 3 omhoog en komt zo op plm. 1.8V RMS bij 0 dB.

De Grounded Grid trap.
De anode spoel is vervangen door een 1:1 interstage op amorfe kern, fabrikaat AE-Europe. Dit scheelt een koppelcondensator en de interstage is van onbesproken kwaliteit. Tevens is de wat beperkte bandbreedte (~100kHz) welkom omdat non-oversampling ontwerpen vaak hoog frequent mee geven op de uitgang. Ook is in plaats van de 5842 de 6C45pi ingezet, nagenoeg dezelfde karakteristieken (en op voorraad). Hieronder foto's van de test opzet.

Monica2 met grounded grid circuit
Een blokkern voeding trafo, 2 x smoorspoel op C-kern en de DAC gevoedt uit een schakelende voeding..
Monica2 met grounded grid circuit
De uitgangstrap met de 1:1 interstages van AE-Europe.

Dit is een goed klinkend ontwerp. Wat opmerkelijk is, is de lage versterkingsfactor van de 6C45pi in deze schakeling. Normaal is de rus goed voor een gemiddelde van 50 keer versterking, hier slechts een effectieve 3 keer tov het originele uitgangssignaal van Monica2... Zie hier voor het schema.

Single Ended, klassiek...
Een versterking van 3 keer is benodigd, in een noval uitvoering. De CV4079 (A2293), zoals gebruikt in de hoofdtelefoonversterker, heeft een lage inwendige weerstand en een versterking van 3,9 keer, goed genoeg. Na aanpassen van de test set-up blijkt dat deze confguratie een betere dynamiek heeft en met meer overtuiging speelt.

Monica2 met cv4079
De CV4079 (A2293) van GEC in de absorpGel buishouders..

De configuratie met de CV4079 wordt hierna in een aluminium kast gebouwd zoals te koop via AE-Europe. De interstages worden vervangen door Tamura's (A342). Deze hebben het voordeel ook 2:1 te kunnen worden geschakeld om zo de uitgangsimpedantie te verlagen.

Volgende...

_______________