audio with realistic timbre
 

Een Single Ended hoofdtelefoonversterker met de '71A en de '27 (1)

Ga direct naar 1 2

Waarom?
Cees gaat verhuizen en zal noodgedwongen een aantal maanden in een vakantiehuisje moeten verblijven omdat het nieuwe onderkomen nog niet gereed is... Niets is zo belangrijk en bepalend voor de muziekweergave als de ruimte waarin de installatie staat dus vraagt dit een behoorlijke inspanning en wellicht investering om e.e.a. weer goed klinkend te krijgen in de nieuwe ruimte. Dit tilt hij dus "over de vakantiewoning heen" en gaat in het nieuwe huis pas weer aan de slag. Een hoofdtelefoon is niet ruimte afhankelijk dus kan uitstekend dienst doen om een paar maanden te overbruggen! Echter Cees is behoorlijk verwend als het om geluid gaat en dus kun je niet eenvoudig komen aanlopen met zomaar een versterker en dan ook nog verwachten dat hij deze veel zal beluisteren...

Single Ended..
Veel vermogen vraagt een hoofdtelefoon niet dus groot hoeft het niet te worden. Veel oudere Amerikaanse triodes zijn ontworpen als eindbuis zij het met een gering uitgangsvermogen. De 71A is een goed klinkende buis met een nikkel-anode: garantie voor een verfijnde muziekweergave! Optisch harmonieerd een ecc-buisje hier niet bij dus is voor de spanningversterking is ook voor een oudere triode gekozen: de '27 of de '56. Deze twee "oer-triodes" zijn indirect verhit met een gloeispanning van slechts 2.5Volt en zijn dus uitstekend brom-vrij in te zetten wanneer deze met wisselspanning wordt gevoed.
Door deze keus zijn we aangewezen op een uitgangstransformator, niet al te groot we praten immers over een ruststroom van maximaal 20mA... Een paar "oude" uitgangen van Lafayette (?, niet helemaal zeker van de oorsprong) van 5K naar 32-16-8-4 ohm klinken uitstekend en nemen weinig plaats in (zie ook de 5842 hoofdtelefoonversterker).
Het onderkomen meet 17x9x35cm en biedt dus niet al te veel ruimte, zeker niet aan een traditionele voeding met smoorspoelen. Een kombinatie van diodes en een geregelde voeding per kanaal gaat de hoogspanning verzorgen. Voor de geregelde voeding is gekozen voor twee maal de 6EA7/6EM7, een dubbeltriode met één helft met hoge versterking en één met lage versterking èn een stevige anode dissipatie van 10Watt!

Het schema..
Opgedeeld in tweeën: de voeding en de versterker. Omdat de 71A een direct verhitte triode is dient de gloeispanning muisstil te zijn, doordat deze gloeispanning 5Volt bij slechts 250mA meet is dit betrekkelijk eenvoudig te realiseren: C-R-C filter gevolgd door een stroombron. De 27 danwel 56 worden in serie gegloeid met tussen de buizen een aftakking naar massa: ook helemaal stil (Let op! de oudere '27's, de globes, trekken niet allemaal evenveel stroom op de gloei! Meet dit eerst even na!!). De hoogspanning na de diodes meet plm. 320 volt, na stabilisatie blijft hier 220Volt over. Met per kanaal een stroomconsumptie van plm 25mA betekent dit een veilige 2.5 Watt anodedissipatie voor de laagohmige triodehelft van de 6EA77/6EM7. Alle spanningen worden geleverd door 1 voedingstransformator: de 24202 van AE.
Ook is deze versterker in te zetten op luidsprekers: een ruime 0.7 Watt mishandeld dan de trommelvliezen... overigens wél een mooie 0.7 Watt!

De behuizing.
Deze komt (wederom) van AE en is weer op bezoek geweest bij Hans Kortenbach (Musical Affairs) voor een mooie houten toplaag (Padoek). Geheel hout en toch geen brom... ? Dit heeft alles te maken met een doordachte nullijn (aarding) en de aansluiting van de diverse componenten hierop. Het is te doen maar vereist wél wat geduld! Een koperen (aluminium) bovenzijde verlicht de inspanningen aanzienlijk!

De klank..
Een echt direct-verhit geluid! Heel veel detail met een uitstekende klankbalans. Waar deze versterker in verschilt vergeleken met bijv. de 5842 hoofdtelefoonversterker is de mate van precisie: de 5842 geeft een meer omfloerst klankbeeld waar de 71A dit eenvoudig uiteen rafelt. Op het eerste gehoor denk je aan laag te hebben ingeboet totdat er ècht laag weergegeven moet worden...simpelweg meer doortekening!

Een tweede optie!
Voor diegenen die niet graag aan de gang gaan met de "kostbare" en kwetsbare triodes van weleer hier een bijzonder goed klinkend alternatief met de 5842 als spanningsversterker en de CV4079 als eindbuisje. Beide buisjes zijn tegen redelijk geld via internet te bestellen (zie http://www.points-north.co.uk/html/electronic_valves.htm voor de CV4079). De CV4079 is een triode met een versterking van 5 met een inwendige weerstand van plm 1K. Deze buis is indirect verhit en dus eenvoudig stil te krijgen. De 5842 behoeft geen introductie (?). Deze kombinatie stuurt sneller uit dan de 71A versie en levert ook meer uitgangsvermogen aan (eventuele) luidsprekers: plm 1.5Watt. De klank is robuust te noemen en mooi "rond". Het mist de verfijning van een DHT maar verder speelt deze kombinatie minstens zo fraai als de 71A-versie! Klik hier voor de voeding en hier voor de versterker.

Op de volgende pagina een paar foto's van het inwendige...

Volgende...

_______________