audio with realistic timbre
 

Een betaalbare ultralineaire balansversterker...(1)

Gelijk door naar 1 2 3

EL84, een kleine penthode ...
In de hedendaagse Single-Ended Triode hetze wordt de penthode alleen toegepast wanneer er vermogen benodigd is... Is dat terecht? De EL84 is een kleine penthode die in staat is om, in balans geschakeld, zo'n 15 Watt vermogen aan de luidspreker te kunnen leveren. Een moderne triode is hier toe ook in staat... Wanneer in balans de zg. ultra-lineaire (UL) schakeling wordt toegepast neemt met de vervorming het vermogen met één-derde af: resteert "slechts" 10 Watt... Is het mogelijk om een meer dan goed klinkende versterker ultra-lineair in balans te maken?

De schakeling.
Bij een balansschakeling hoort een fasedraaier, om e.e.a. "zo simpel" mogelijk te houden is er gekozen voor een zg. parafase fasedraaier: eenvoudig en doeltreffend. Doordat een penthode snel uitstuurt kan worden volstaan met een driver die relatief weinig versterkt: de ECC82 - nog zo'n "vergeten" buisje. Wanneer we nu deze parafase fasedraaier koppelen aan de EL84's hebben we de versterker compleet. Klik hier voor het schema.

De voeding.
Gemeenschappelijk is de voedingstrafo, verder is de voeding, met inbegrip van de gelijkrichter, per kanaal apart uitgevoerd. Klik hier voor het schema.

Componenten.
Alle buizen zijn van het merk JJ: kwalitatief goed én betaalbaar. De capaciteiten, 2 stuks totaal, ook van JJ: mooie en goed klinkende condensatoren met elk 4 aparte capaciteit waardes: 20+20+20+40uF. De transformatoren komen van AE-europe: balanstrafo's op 0,05mm kern gewikkeld, een zware voedingtrafo en 2 stuks smoorspoelen. Buishouders zijn keramisch, weerstanden van Beyschlag en Allen Bradley en hier zijn als koppelcondensatoren MKP-types gebruikt. De volumeregelaar is een Blue Alps, bronkeuzeschakelaar van Conrad en bedrading is teflon geïsoleerd verzilverd voor AC-spanningen en olie-kous geïsoleerd vertind koper voor DC-spanningen.

Navolgende foto's laten de opbouw zien in verschillende stadia:

el84pp Het aluminium chassis, voorzien van de nodige gaten en zwart gespoten. Eronder ligt het sub-chassis.

Volgende...

*

_______________