audio with realistic timbre
 

Voorversterker '76 Parafeed met Lundahl (1)

Ga direct naar: 1 2

Parafeed.
Hiermee wordt de toepassing van een audio transformator bedoeld die geen ruststroom te verwerken krijgt. Daardoor kan de kern gesloten blijven, er is geen luchtspleet benodigd waardoor de inductie van een kleine kern reeds voldoende is als belasting van een buis. Doordat deze kern klein gehouden kan worden, wordt het interessanter meer exotische kernmaterialen toe te passen zoals Cobalt, Amorfe etc.
Hoe wordt de ruststroom buiten deze transformator gehouden? Dat wordt gerealiseerd dmv een condensator die in serie met de primaire van de transformator wordt geplaatst. Dit houdt in dat deze condensator in de signaalweg wordt opgenomen en dus "hoorbaar" zal zijn. Gebruik van een goede kwaliteit condensator is dus noodzakelijk. De waarde van deze condensator dient te worden vastgesteld adhv metingen: Een te kleine waarde zal resulteren in een bult in de laagweergave, een te hoge waarde is prijstechnisch niet interessant. Gemiddeld genomen is een waarde van 2uF~2.2uF uitstekend toepasbaar en betaalbaar gebleken als koppelcondensator. Deze waarde was goed bij gebruik van oa Electraprint, Lundahl en Silberglut parafeed trafo's.

parafeed examples

Enkele voorbeelden van mogelijke parafeed schakelingen waarbij duidelijk is dat de gebruikte condensator in de signaalweg zit en dus invloed zal hebben op het geluid.

Ontwerp.
Ik had reeds enkele ontwerpen voorversterkers met parafeed schakelingen meegenomen naar het TriodeFestival waaronder parafeed trafo's van ElectraPrint en Silberglut (Silvercore). Benny Glass van AquaBlue attendeerde mij op de Lundahl LL1930 en stelde een paartje beschikbaar (!). AquaBlue is distributeur van Lundahl transformatoren (en heeft zo goed als alle onderdelen van deze voorversterker op voorraad!). Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in deze schakeling. De voeding is recht-toe-recht-aan: Buisgelijkrichter, C-L-C filter met daarna een stabilisatie door VR-buisjes welke een CCS als werkgebied hebben. Dit resulteert in een stabiele en stille voeding. De '76's zijn ge-biased dmv een blauwe LED (~3,8Volt) en hebben als werkgebied ook een CCS. Middels de 2uF condensator kan de voorversterker "naar eigen smaak" worden getuned op klank. Een folie-condensator (MKP) heeft een snel en analytisch karakter, een NOS papier-in-olie (bijv VitaminQ) een wat meer organisch karakter. Uitproberen welke het best matched in de set! In deze set-up heeft de schakeling een bandbreedte van iets meer dan 100Khz met in het laag geen verzadiging. Opmerkelijk genoeg was de voorversterker helemaal stil met op wisselspanning gegloeide '76's..

Signatuur.
De klanksignatuur van dit ontwerp laat zich omschrijven als "zakelijk". Geen toegevoegd sausje, gewoon eerlijk weergeven zoals  aangeboden wordt. De '76 is in deze toepassing niet microfonisch.
Nogmaals: Met de koppel condensator kan er enigzins naar smaak getuned worden aan de klank. De zakelijke klank van de versterker komt overigens grotendeels door de rotsvaste instelling van de '76 dmv CCS en LED-bias.

Op de volgende pagina wat foto's van de voorversterker zoals deze is opgebouwd...

Volgende..

_______________