audio with realistic timbre
 

Kees & Olaf: Op bezoek (03-10-2002)

Een bezoek van Kees & Olaf aan de mede verslaafden uit het "hoge noorden". We zijn groepsgewijs rondgegaan, begonnen bij Rob Hoogenbosch om via Direct Heated Rob  naar Cees Piet door te reizen en te eindigen bij Frans van Dam.

Bij Rob Hoogenbosch werden de de nieuw verworven Philips AD12202 beluisterd en de KR-Enterprise PX25 is vergeleken met het origineel van Osram. Duidelijk was de verkregen rust door de grote units, hoewel het duidelijk was dat de mu-stage hier op de voorversterker het geheel wat "kil" weergaf. Dit is iets wat de mu-stage gauw doet, zeker in een systeem met breedbanders: als er niet echt een laagimpedante uitgang nodig is, niet toepassen!... Het verschil met de KR PX25 en de Osram was opmerkelijk: Waar de KR zeker niet slecht staat te presteren, laat de Osram toch duidelijk horen dat dit het originele ontwerp is... Meer finesse en lucht met iets minder kracht typeerden de Osram. Er is dus niet ge-tweaked met de instellingen, dit is dus een directe vergelijking met dezelfde instellingen.... Helaas was ik mijn fototoestel vergeten, dus het visuele aspect hou je nog tegoed....

Doorgereisd naar DH Rob's hobbyzolder (paste maar net...), is er geluisterd naar het verschil tussen een dubbelfasige mesh gelijkrichter, dubbelfasige nikkelplaat gelijkrichter en 2 enkelfasige gelijkrichters (resp Telefunken RGN1064, Telefunken RGN2004 en Philips 373 en Telefunken RGN 564 (zie foto's)).

RGN1064 mesh Telefunken in vergelijk....
en de RGN2004 nikkel....
om af te sluiten met Philips 373 2x..

Waar de mesh lucht neerzet, de nikkel kracht en plaatsing heeft, doet een gelijkrichting met 2 enkelfasige gelijkrichters beide in overtreffende trap. De RGN 564 van Telefunken (enkelfasig met mesh)  was met nét even minder kracht een prima tweede!Ook is geluisterd naar de 45ST versus de 245 Globe als driver... Hier was de 245 rustiger en "luchtiger" als zijn illustere opvolger, de 45ST..

...bij Cees op de tribune...

Bij Cees Piet is, na een tijdje luisteren,  de Vaic VV300B vervangen door de TJ300B met mesh anode.(zie de foto's).
VaicVV300b als eindpit.....
...vervangen door de TJ300B met mes anode...
Ook hier weer een opmerkelijk verschil: De Vaic heeft hier duidelijk meer controle in het laag op de weergevers van Cees. Wél heeft de TJ meer ruimtelijke afbeelding en een fraaiere klankbalans. Waarschijnlijk is enig stoeien met de instelling hier op z'n plaats: Bij mij speelt de TJ met 60mA door de buis bij 400V B+, bij Cees met 71mA bij nagenoeg dezelfde B+... Wellicht dat er nog een (aanmerkelijke) verbetering behaald kan worden bij het zoeken naar het juiste werkpunt van de TJ... Bij Cees is ook nog geluisterd naar zelfbouw interlinks van Stefan. 2 x een paartje, exact hetzelfde opgebouwd, echter is de een behandeld met C37 en de ander met Dammar lak. Hier was dus duidelijk sprake van een overwinning voor C37! Deze lak geeft een duidelijk hoorbare klankverbetering die zich moeilijk laat omschrijven: Misschien is een visite op de site van Dieter Ennemoser hier op zijn plaats om een beetje te begrijpen wat de gedacht hierachter is. Het klinkt gewoon allemaal natuurlijker als er een component me behandeld is... Echt een aanrader!!

..UX227 en UX250 nemen de honneurs waar...
... de nieuwe voorversterker van Frans (tijdelijke behuizing)...

Bij Frans van Dam is geluisterd naar zijn nieuwe voorversterker: Een AC2 met Tamura line-out transformator... Duidelijk te horen is de dynamiek winst met klankkleur die deze verandering met zich meebrengt! Ook hier: een voorversterker met een kathodevolger klinkt gewoon wat "kil". Niet gebruiken dus! Alleen als het absoluut noodzakelijk is....  Ook hier hebben we Frans' interlinks vervangen voor de C37 versie van Stefan: Frans weet nu wat 'm te doen staat....

Hierna de vermoeide oren naar het Chinees Indisch restaurant gebracht, om de innerlijke mens te verwennen en de opgedane ervaringen en ideeën uit te wisselen... Al met al een zeer geslaagde dag en voor herhaling vatbaar?

 

_______________