audio with realistic timbre
 

Thuis bij: Rob Hoogenbosch

Rob is onderwijzer, hij is meestal blij... Ik ken Rob al een tijdje, vanaf de dag dat ik er een balans EL34 versterker naar binnen sjouwde, kom ik niet meer van hem af..(haha). Rob is een groot liefhebber van muziek, Jazz muziek met name. Miles' is nog steeds numero uno, geen nummer van Miles mag eerder gestopt worden, dan wanneer deze daadwerkelijk afgelopen is.... Verder is Rob niet moeilijk: Hij wil, wat installatie betreft, gewoon het mooiste wat er budgettair mogelijk is. Aardig wat apparatuur, zowel af-fabriek als zelfbouw, hebben bij Rob de revue gepasseerd. Zijn huidige installatie bestaat uit een Denon CD-speler, Sony Minidisc, zelfbouw voorversterker met dito monoblokken en klankschermen. Interlinks en speakerkabel zijn van eigen hand van zilverdraad en PTFE-tape.Even een foto:

Rob's installatie, mooi gebruik van parkethout voor de versterkerkasten..

Op de foto is te zien dat Rob de versterkers op een lage kast heeft gezet, met de CD- en MD-speler in een lade eronder. De weergevers in de klankschermen zijn de 9710M's, met ferroflux magneet. Over de monoblokken kun je alles lezen bij Projekt! De voorversterker heeft een dubbele voeding met een REN904 in een mu-stage met de 6688. Natuurlijk ontbreken ook hier de mesh-gelijkrichters niet.... Transformatoren, op zowel voorversterker als eindversterkers, zijn van AE in Schagen.

Voorversterker met dubbele voeding en REN904 in mu-stage met 6688...

Wat Rob het liefst hoort in  muziek is detail en ruimte, verder is rust héél belangrijk: je moet er uren naar kunnen luisteren, maar moet geen moment saai worden. Bij Rob is de weergave nu nog wat omfloerst: de net nieuwe monoblokken moeten duidelijk nog inspelen. Echter, er is al sprake van een zeer natuurlijk, gemakkelijke en stabiele weergave: Dat belooft wat! Wat zeer zeker opvalt is dat de 9710's, met hun 20cm diameter, Rob's (grote) huiskamer verbazend gemakkelijk vullen met lage tonen. Wie zei hier dat de 9710 geen laag kan geven of dat je schrikbarend grote systemen nodig hebt om grotere ruimtes te vullen met acceptabel laag?

De Ca en de PX25 op de monoblokken..

Al met al een installatie die klinkt als een klok en er PicoBello uitziet!

Modificatie, modificatie...

..de 9710 vervangen door de 12202..De installatie van Rob heeft inmiddels een aantal modificaties ondergaan, waarvan sommige nogal rigoreus: Om te beginnen heeft Rob alle teflon isolatie van de binnenbedrading van de eindversterkers vervangen door katoen. Gewoon het katoenen koord dat je bij (de meeste) stoffenwinkels kunt kopen. Meestal zit er een soort "'binnenader" in, die eerst verwijderd moet worden. Daarna buig je een "oogje" aan het zilver waardoor het zich makkelijk door de katoenen huls laat duwen. Dit is ook goed te doen over wat langere afstanden: Rob heeft ook de teflon isolatie van zijn (zelfgemaakte) speakerkabel vervangen. De winst die zich laat behalen met deze relatief simpele ingreep, is er een van onverwachte aard: Betere presentatie op stemmen, mooiere klankkleuren enz. Probeer het eens! je zult verbaasd zijn!

...mu-stage vervangen door choke-load.. Op de voorversterker werd (noodgedwongen) de REN904 vervangen door de MH4. Dit is een bijna equivalent van de 904 en werd ingezet omdat de 904's in Rob's bezit allemaal slecht meetten en ook zo klonken. Het paartje wat nog redelijk meette had behoorlijk last van "klongelen", een geluid dat werd meeversterkt als gevolg van een blijvend werkende binnenstructuur van de buis... Behoorlijk irritant, gewoon wegdoen! Ook hier blijkt maar weer dat je niet zo maar buisjes kunt aanschaffen, zeker niet voor audio doeleinden! Meeste van dit soort buisjes worden verhandeld op radiobeurzen en/of via handelaren die ze testen en verkopen als "bruikbaar". Voor in oude radio's e.d. gaat dat inderdaad prima, maar ze vallen hopeloos door de mand wanneer ze worden gebruikt in een audio installatie... Weet je niet zeker of buisjes nog goed zijn: Koop ze dan niet! Heel veel van deze redelijk exotische buizen vind je eenvoudigweg niet meer nieuw in doos!!
Enfin, de MH4 doet het dus (begrijpelijk) beter dan de oude 904's!

Ook werden de geroemde 9710's vervangen door een paartje 12202's eveneens van Philips. Deze units gebruik ik zelf ook en zijn eenvoudigweg completer in weergave dan de 9710. De 12202 heeft een prominentere laagweergave met een, zo mogelijk, zelfde hoogweergave als de 9710... Deze unit legde, helaas?, wel een ander minpuntje in de installatie bloot: Een subjectieve kilheid in het mid-midhoog... Ik speel zelf ook met de 12202 en weet dus dat dit niet aan de unit ligt, voor Rob was dit het begin van een "queeste", zoek dan maar eens uit waar dat vandaan kan komen!
..de eindbakken vanuit een andere hoek gezien.. Om een lang verhaal kort te maken: De voorversterker... De mu-stage in de voorversterker bleek de spreekwoordelijke boosdoener. Niet dat de mu-stage niet voldoet, nee, die voldoet uitstekend! Een paar keer nagemeten, ingesteld, het mocht niet baten... Dus, bij AE een paar andere voedingstrafo's besteld, via via een paar anode-chokes van Lundahl overgenomen, om vervolgens de mu-stage te vervangen door de choke-load.. Hiertoe moesten de interlinks natuurlijk wel tot een minimale lengte beperkt worden (uitgangs impedantie..), vandaar dat de cinch-uitgangen nu op de plek van de vroegere 6688's zitten, scheelt in totaal toch bijna een meter interlink, omdat deze interlinks via de koelgaten van de Ca de eindversterker ingaan. Overigens valt de uitgangsimpedantie behoorlijk mee omdat de REN904 en MH4 een Ri van "slechts" 12K hebben!
Dat was dus bingo! Een choke-load geeft een wat natuurlijkere weergave dan een mu-stage... Een compleet andere weergave eigenlijk, veel meer naar de zin van Rob, en daar gaat het allemaal om, toch?

...de PX25 in bedrijf...

 

_______________