audio with realistic timbre
 

De digitale SPDIF interconnect "Digit" van NFO

Natural Fibers Only .
NFO is ontsproten uit het onnavolgbare brein van Cees Piet. Vanuit de optiek dat alleen natuurlijke materialen dát kunnen geven wat èchte muziek maakt heeft Cees een tijdje geleden interlinks "op de markt" gebracht welke verkrijgbaar zijn (waren?) via Audio-Cube. Sinds de reorganisatie bij Audio-Cube kan ik ze echter niet meer vinden op hun website... (Mocht er interesse voor zijn dan kun je eventueel via mij aan een paar komen). Zelf speel ik sinds een paar maanden tot volle tevredenheid met deze NFO-interlinks, voor mij geconfectioneerd met Lemo-stekers. Vorige week kwam Cees langs met een digitale interconnect van zijn hand.

"Digit".
Deze SPDIF is ook weer opgebouwd m.b.v. natuurlijke materialen, o.a. zijde, katoen en papier. Het enige wat niet van natuurlijk materiaal is, zijn de stekers; Silver bullits van Eichmann. De kabel kan echter ook geleverd worden met "normale" cinch-stekers voorzien van een houten greep. De kabel heeft een zwart katoenen uiterlijk en is aan één uiteinde voorzien van een stuk krimpkous met hierop NFO, de speelrichting en "Happy Few", waarschijnlijk om aan te geven dat het geen massa produkt betreft. Verder is de Digit behoorlijk flexibel en heeft een lengte van 80cm.

Aansluiten en vergelijken...
In het verleden zijn een aantal SPDIF's beluisterd en de toenmalig best presterende kabel (Siltech HF-9 G3) heeft een tijdje de honneurs waargenomen, hierna werd deze vervangen door de nog beter presterende "Ginshi", destijds verkrijgbaar via Audio-Cube (nu nog steeds?). De Digit is dus A<->B vergeleken met de Ginshi tussen een CEC TL-2x en de DAC8.

De verrassing....
Met recht "de verrassing"! Deze NFO Digit laat de Ginshi ver achter zich... heel ver... Zoals bekend weet je niet dat iets "beter" kan totdat je het zelf gehoord hebt! De Digit is precieser, geeft meer ruimte en heeft een natuurlijker klank dan de Ginshi. Vooral dit laatste is typerend voor klankverschil tussen kunststoffen en natuurlijke materialen zoals hier tussen teflon/polyurethaan en zijde/katoen/papier. Met name stemmen krijgen meer kracht, zijn minder "breed" en beter gedefinieerd. Ik had niet verwacht dat een dusdanig groot verschil überhaupt realiseerbaar was door het vangen van een SPDIF-akbel! Bovendien zit de Digit aan de bron en dus profiteert de hele installatie ervan! Een diepe buiging voor deze Digit!

Dan nu de èchte verrassing: de NFO Digit kostte destijds "slechts" €150! Gezien het vele handwerk is dit niet duur betaald. Overigens is dit de prijs voor lengtes t/m 80cm. Langer dan 80cm heeft een meerprijs.

Legenda
Siltech HF9 G3 €299 - Moremusic.nl
Ginshi €130 - Audio-Cube
NFO Digit €150 - Tijdelijk via DHTRob i.v.m. verhuizing Cees

_______________