audio with realistic timbre
 

Buistype Vaic AD20M

...een perfecte driver...De AV325B "ref" die nu als eindbuis op de versterker staat, mist nét dat "fijne, luchtige" wat de TJ300B met gaasanode wèl gaf, verder is deze 325B de TJ volledig de baas. Toen ik las van de AD8M en de AD20M kreeg ik een beetje de kriebels: Deze buizen zouden net wel eens dąt kunnen toevoegen wat de 325B "mist"...! Snel contact gezocht met de leverancier en deze kwam persoonlijk de buisjes langsbrengen - fantastisch!

De AD20M is weer een buis uit (nieuwe) reeks van Alesa Vaic, en is bedoeld als driver. Hij (of zij?) heeft een versterking van 15 en een gaasanode die net als bij de AV305M verstevigd is met hoeklijntjes. Hij haalt dus niet de 20x versterking zoals zijn naam doet vermoeden. De inwendige weerstand ligt rond de 2K5 bij een anodestroom van plm. 30mA en een voedingspanning van 375Volt. De gloeispanning is 4 Volt bij 2.2 Ampére. Hieruit blijkt dat deze buis dus ook ingezet kan worden als "eindbuis". In mijn optiek dus een ideale driver: met gemak wordt de benodigde stroom geleverd om de eindbuis goed aan te sturen bij een lage uitgangsimpedantie.

...vooral 's avonds genieten van de aanblik...De gloeispanning heb ik gelijkgericht en wel op dezelfde (goed klinkende) manier als bij de AV325B "ref": een DC-spanning met relatief hoge restrimpel die via een potmeter "weggedraaid" kan worden. Ook bij een driver met een versterking van 15x werkt dit gewoon goed: brom is nauwelijks hoorbaar... Het opgloeien van de buis is een fantastisch gezicht: door de gaasanode kan je de hele gloeidraad/kathode zien wat zeker 's avonds bij gedimd licht een mooi gezicht is (zucht). Ik heb gekozen voor een 1K5 kathodeweerstand met een 100mF/100V Elna (in hout!!) als by-pass. Dit geeft een anodestroom van 28mA wat mooi aansluit op de interstage die ik (nu nog) gebruik.

En? Geeft de AD20M nét dat meer? Ja!, leuk als je vermoedens de waarheid worden (in dit geval dan). Maar dat is niet het enige wat deze buis toevoegt: het lijkt of de AD20M een "voorwas" geeft aan de muziek. Het is haast de "perfecte match" van driver en eindbuis. De AD20M geeft een  "overdaad" aan "luchtigheid" en "kleur" aan de muziek, waar vervolgens de AV325B alle benodigde kracht en autoriteit aan meegeeft: Ik heb nog nooit een dergelijk goede driver/eindbuis combinatie gehad of gehoord... Hier word ik even stil van....          eindelijk

De specs? kijk bij: Vaic-audio.info

_______________