audio with realistic timbre
 

Een audiomeubel van Leen Bakker?...

..el-cheapo - Leen Bakker....Even een zijstapje naar iets anders dan de electronica, maar wellicht net zo bepalend voor geluid! De elctronica wordt meestal geparkeerd in een meubel, variërend van een Ikea "Björn" tot hele dure en exotische audio meubels. Bijna altijd is het audio meubel een "sluitpost" wat niet vreemd is, want voor een beetje "echt audiomeubel" tel je al gauw een paar honderd Euro neer. Dat is meestal beter besteed aan een "echte upgrade" in de vorm van een andere cd-speler o.i.d.... toch? Ik moet zeggen dat ik zelf ook tot die laatste groep behoor... Het is voor het gevoel gewoon fijner om wat electronica aan te schaffen i.p.v. een ander meubel: de spulletjes staan immers toch al??

Een tijdje geleden heb ik mijn "custom made" grenen buro-kastje (kon de subwoofer mooi onder staan) vervangen door een metalen audio rack met glazen plateau's, bij Leen Bakker vandaan - juist! in de uitverkoop... Dit meubel bestaat uit twee metalen frames waarvan de buitenste van holle buizen is gemaakt. Die heb ik opgevuld met loden korrels om het geheel wat meer massa te geven. Verder bleef het rek "het rek" en de apaaratuur kwam er voornamelijk beter in uit... De monoblokken staan sindsdien op een constructie van 6 platen underlayment, stevig met elkaar verlijmd, hetgeen (klankmatig gezien) een behoorlijke verbetering was vergeleken met de betonnen vloer waar ze voordien op stonden. Dit idee met underlayment kwam van Hans Kortenbach die het op zijn beurt weer van Salabert (PHY-HP) had. Cees piet heeft inmiddels ook deze ondergrond voor zijn audio apparatuur en is er bijzonder mee in zijn nopjes!

...even de handen uit de mouwen...De hoogste tijd dus om eens naar de DHZ-markt te gaan en wat planken op maat te laten zagen. De planken gaan de glazen platen in mijn "audio rack"  vervangen. De planken moeten, als het ware, een geheel worden en dienen dus volledig met elkaar verlijmd te worden. Dit gaat het beste met gewone witte houtlijm. Je hebt dan wel aardig wat nodig natuurlijk... Gewoon wat lijm uit de bus gieten en verdelen met een kwast. Dan even wat "korreltjes" knippen van bijv. een spijker of installatiedraad: deze dienen ter fixatie van de planken, want als ze geklemd worden, verschuiven ze gauw ten opzichte van elkaar. Wanneer je een paar van die "korreltjes" tussen de platen legt, in de lijm, druk je deze in het hout waardoor de platen niet meer verschuiven... Verlijm niet meer dan drie platen tegelijk daar anders de verwerkingstijd van de lijm gauw wordt overschreden en de lijm is toch al na een uurtje klemmen droog. Als de platen zijn verlijmd, schuur je ze mooi glad en kunnen ze worden afgewerkt. Ik heb ze niet gelakt maar in de meubelwas gezet. Blanke meubelwas in voldoende mate inwrijven en na verloop van tijd uitwrijven. De platen zijn nu mooi glad en voorzien van het beoogde beschermlaagje. Voordeel hier is dat je ze meteen kunt gebruiken!

..frontaanzicht audio meubel nieuwe stijl.....glas vervangen door hout...

Verbetering? Ja! Ook esthetisch? Tja, over smaak valt niet te twisten... Feit blijft dat de apparatuur op en veel betere ondergrond staat en daar dus mee gekoppeld kan worden i.p.v. ontkoppeld! (spikes met de punten naar boven!) Het geluid krijgt duidelijk meer body, klanken meer "kleur" en de ruimtelijke weergave gaat erop vooruit... Hoe is dit nu mogelijk? Ik bedoel, Target enzo dat is toch dè manier? Misschien ook wel... feit is, dat op deze manier een zeer goed meubel gemaakt kan worden voor niet al te veel centjes... En dat is nou nèt wat we allemaal interessant vinden!  toch??

ps. Gebruik van underlayment of Wisa-plaat is wel noodzakelijk... Gewoon multiplex of MDF geeft niet het gewenste resultaat!

_______________