audio with realistic timbre
 

High-End speakerkabels?

Navolgende anecdote is overgenomen van: http://www.phga.nl/radiocafe/kabels.htm

Luidsprekerkabels door Radiotechnicus P.J. van Schagen Jzn

Na wat rond gekeken te hebben viel zijn keus op twee PA boxen van 300 Watt. Ieder voorzien van een 15 inch luidspreker en een hoorn met driver. "Hoe lang moeten de luidsprekerkabels zijn, is 10 meter genoeg?" vroeg ik.
"Nee, dat is veel te lang, het is voor in de huiskamer" sprak de klant. "Een vriend vertelde me dat het beter is om dergelijke luidsprekers te kopen in plaats van die kleine benauwde boxjes en hij zei ook dat het beter is om er dan gelijk speciaal luidsprekerkabel bij aan te schaffen" en hij vervolgde "dus graag van die speciale kabel als u heeft en twee meter is genoeg".
"Dan worden het kabels van drie meter en zevenentwintig centimeter' en ik wachtte op zijn antwoord.
"Hoezo? Waarom geen twee meter?" sprak de klant en keek mij verwonderd aan. "Kijk" vervolgde ik "dat heeft e maken met de snelheid van de electronen...het lijkt misschien wat moeilijk maar ik zal het u proberen uit te leggen".
"Stel, u en ik lopen samen naar de Westertoren, als we daar aankomen zijn er drie mogelijkheden! U zegt:
A: zijn we er nu al?
B: het was toch verder lopen dan ik dacht
C: u zegt niets omdat de afstand overeen kwam met het verwachtingspatroon.
"zo gaat het nu ook met de beweeglijke electronen!" De klant knikte dat hij het begrepen had.
"Ondertussen dacht ik na waar zo snel een 'speciale' kabel vandaan te halen maar al snel had ik een oplossing gevonden".
"Ik zal even naar boven lopen om voor u de kabels te halen".
Ik liep naar boven pakte de stofzuiger en trok daar vervolgens het netsnoer uit en knipte dit af, ook de steker onderging hetzelfde lot. Het was van het geribbelde in de lengte getrokken rubberen kabel. Mijn vrouw keek wel verbaasd maar ik zei dat ze een andere stofzuiger mocht kopen omdat deze zijn beste tijd wel had gehad.
Ik trok twee dunne latex handschoenen aan en liep met de kabel naar beneden toe.
Teruggekomen in de winkel zei ik tegen de klant "kijk dit is speciaal voorgezogen kabel en wel vrij prijzig".
Ik knipte twee gelijke stukken van 3.27 meter af en riep naar boven tegen mijn vrouw "breng even een kopje gesteriliseerd water naar beneden".
Beneden gekomen zette zij voorzichtig het kopje op de toonbank nam 200 Euro uit de kas en zie "ik ga boodschappen doen, je weet wel".
Keurig sneed ik de kabels aan en pakte twee pluggen, schoof de houders om de kabel (iets wat men wel eens vergeet) en wilde beginnen de pluggen er aan te solderen. "Geen metalen houders?" vroeg de klant.
"Nee, nee" sprak ik "het moet geisoleerd zijn, we moeten dwaalelectronen voorkomen" Ik pakte de soldeer rol en knipte er 10 cm soldeer van af. "Nooit een reeds in aanraking met gewoon koper gekomen stuk soldeer gebruiken".
De klant volgde nauwlettend mijn handelingen maar schrok toen ik de soldeerbout in het kopje water doopte dat een hevig gesis veroorzaakte. "Waarom doet u dat" vroeg hij schrikkerig. "Steriliseren" gaf ik hem te verstaan "Nooit in een ziekenhuis geweest?".
Na een kwartier was de klant er van overtuigd de allerbeste kabels te hebben gekocht. Wel erg duur vond hij en ik zei langs m'n neus weg "Je zou er een stofzuiger voor kunnen kopen".
De klant betaalde de rekening en bij het verlaten van de winkel riep ik nog "Denk om het afschot!".
Hij draaide zich met een ruk om en keek me vragend aan en ik zei "de versterker iets hoger plaatsen dan de boxen, kom dan zal ik u even helpen de luidsprekers in de auto te zetten.

©2007 P.J. van Schagen, bewerkt door Ir. C. Wendrich

*

_______________