audio with realistic timbre
 

Henri van der Heide: Geluid dat niet mag?

Een zeer interessante documentaire van de Humanistische omroep! M.i. de moeite van het aanhoren meer dan waard! Beluister de 2 uitzendingen onderaan de pagina.

"Tweedelige documentaire over de registratietechnieken die Henry van der Heide ontwikkelde (het manipuleren van massa's was bijvoorbeeld een van de mogelijkheden) en waarom zijn ideeën toch in de kiem zijn gesmoord door het Nederlands Omroep Bedrijf.

Henry van der Heide heeft 15 jaar geleden een revolutionaire manier van denken in opnametechniek geïntroduceerd. Hij werkte in het laboratorium van het Nederlands Omroep Bedrijf. Van der Heide was daarnaast homeopaat. Zijn nieuwe benadering van het omgaan met opnametechniek was gebaseerd op het idee dat geluid in de natuur driedimensionaal is en het tot op heden gebruikte stereosignaal tweedimensionaal. Het NOB had belangstelling voor de uitvinding en heeft zelfs enkele complete registratiewagens laten bouwen volgens de principes van Van der Heide. Er leek een heel nieuw tijdperk in audioregistratie aan te breken. Maar het liep anders.
De technici die volgens dit systeem werkten zijn inmiddels op non-actief gesteld. Van der Heide zelf heeft zich volledig teruggetrokken uit de opnametechniek. De apparatuur die het NOB ooit heeft laten bouwen is enkele jaren geleden vernietigd.
Veel mensen die met Henry van der Heide te maken hebben gehad zijn onder de indruk van de opnametechnieken die hij heeft ontwikkeld. Onder hen Edo de Waart. Hij vindt het een schande dat Van der Heide indertijd met vervroegd pensioen is gestuurd door het NOB. 'Deze man had veel kunnen betekenen voor de registratietechniek van de omroep. (...) Hij bereikte hiermee een niveau dat ik nog nooit heb gehoord.'
Als de theorieën van Van der Heide kloppen zouden ze ook makkelijk misbruikt kunnen worden. Het manipuleren van hele massa's is bijvoorbeeld een van de mogelijkheden.
De fabrikant van koolstofkabels Van den Hull, die het patent op de vinding van Van der Heide bezit, beweert zelfs dat de geest ermee gescand kan worden en vervolgens getransporteerd via radiozenders of andere golven. Van den Hull: 'Als deze techniek in handen van politieke partijen belandt kan zij makkelijk misbruikt worden.'

In deel 1 wordt het drama ontrafeld dat zich heeft afgespeeld. In de eerste plaats rond Van der Heide, op wie deze gebeurtenissen een grote impact hebben gehad.
Tegelijkertijd wordt de strijd geschetst tussen 'softe' homeopathie en de harde techniek, tussen hemelbestormer en gevestigde orde. Er komen technici, critici en beleidsmakers aan het woord. En de vraag waar het allemaal om draait: Wat is er nu zo magisch aan de registratietechniek van Van der Heide?

Deel 1: (tijdsduur plm: 40 minuten)

In deel 2 blijkt Van der Heide nog veel verder te gaan in zijn theorieën en ontdekkingen. Hij past zijn ideeën ook toe op visuele zaken: dia’s en foto’s. Hij gelooft dat geluid een medium is voor veel meer informatie dan alleen geluidsgolven. Hij kan zijn eigen gezondheid overbrengen via geluid. Ook voor deze ideeën blijkt hij in kleine kring verschillende volgelingen te hebben. We zijn getuige van enkele experimenten waaruit zal blijken wat je allemaal met geluid kan doen.
Zelfs de maker van dit programma komt niet geheel ongeschonden uit de strijd, zoals zal blijken.
Volgens Van der Heide kunnen zijn ideeën revolutionaire gevolgen hebben voor het omgaan met beeld en geluid, in het bijzonder voor de radio en cd."

Deel 2: (tijdsduur plm: 40 minuten)