audio with realistic timbre
 

Kees & Olaf: Modificaties op een condensator

..verwijder het plastic en metaal!.. Naar aanleiding van de ervaring in het zelf maken van koppelcondensatoren (verslag volgt hierover), zijn we ook in de weer gegaan met voedingscondensatoren en kathodecondensatoren. Nadat wij een artikel gelezen hadden (tip van een goede kennis) over de nadelen van plastic als diŽlectricum in L`audiofile, zij waren er in de 70'er jaren al mee bezig, hebben wij daar ook een paar proeven met interlinks mee gedaan. Hierbij werd een active afscherming gebruikt om het diŽlectricum op te laden ( 9volt baterij met 2M2 weerstanden) om het geheugen effect van het diŽlectricum te verminderen (MDI). De werking hiervan was na een paar dagen verbluffend. Dit resulteerde in een mooi schoner hoog, meer tophoog, strakker/dieper laag en een meer open beeld. Wij hoorden in luisterproeven dat kunstoffen een versmerend effect hebben op het geluid als het diŽlectricum hieruit vervaardigd is. Interlinks en draad werden derhalve door ons niet meer van kunstoffen (teflon incluis) gemaakt, maar louter van natuurlijke materialen (zoals PHY-HP dat ook doet).

..kathode ontkoppeling in zijn beste vorm!..We gingen aan de slag met verschillende soorten papier/katoen/vlas en zijde in verschillende volgordes. Hierover later meer. Van het een kwam het ander en deze ervaringen namen we mee bij het maken van onze eerste serie zelfgemaakte papieren koppel condensatoren. Alleen bleven wij toen met de kathode- en voedingscondnsatorer zitten (Elna Cerafine favoriet op de kathode, BlackGate FK/VK is technisch beter maar heeft minder klankleur en levendigheid. In de voeding is de BlackGate WKZ absoluut de beste)

We hebben de navolgende dingen met succes geprobeerd;

...de condensatoren van hun jasje ontdaan, en met C37 gelakt...

Een verslag in stappen, over de "ontmanteling" en het in hout inbouwen van een condensator met foto`s volgt zsm! Ook welke houtsoort te gebruiken.

Oh ja!: Ontmantelen op eigen risico!!!!

Kees Pel & Olaf Biessen

 

_______________