audio with realistic timbre
 

Yamamoto headshell type HS-1

Interessant...
Bij de laatste "luistershow" werd ik door Renè van Es (HiFi.nl) getipt op een mogelijke verbetering in geluidskwaliteit door het verwisselen van de SME headshell voor een meer rigide type, van Tonar bijv. De headshell van SME is gemaakt van geperforeerd aluminium met als doel, m.i., de massa van de headshell te verminderen. Toen ik de site van JacMusic bezocht en daar de phono sectie bekeek viel mijn oog op een tweetal headshells van hout (!); eentje uit African Blackwood en de andere uit Kersenhout. Met de tip van Renè nog vers in gedachten heb ik de African Blackwood versie (type HS-1) besteld.

Yamamoto HS-1 - African Blackwood Yamamoto HS-2 - "Asada treated Cherry wood"

De HS-1 staat hier (op de site van JacMusic) afgebeeld met een zestal gaten waaronder het element bevestigd kan worden. De geleverde uitvoering heeft hier, net als de HS-2, een lange sleuf hetgeen een preciezere montage garandeert. De massa van de headshell is 10,4 gram inclusief boutjes (?): meegeleverd worden een drietal setjes boutjes die verschillen in lengte. Dit is " zwaar" vergeleken met de SME (scheelt zeker 3 gram). Ook de verbindingsdraadjes (met vergulde connectors) zijn meegeleverd!

Monteren.
Dit is eenvoudig: door de sleuf laat het element zich eenvoudig correct monteren (geen overhang). Het african blackwood is hard, dus de boutjes kunnen stevig worden aangedraaid zonder de headshell te beschadigen. De uiteindelijke hoogte van het element is nagenoeg gelijk als wanneer de SME wordt gebruikt: de HS-1 is dikker maar de onderzijde is op gelijke hoogte.

Beluisteren.
De HS-1 is beluisterd met een drietal elementen: Grado prestige gold (mm), Audio Technica AT-F5/OCC en Denon DL103 (beiden mc). Het gebruikte platform is een Sony PS-X70 (met originele arm) en een Acoustic Linear met SME3012, de RIAA correctie versterker de Phonique en hiertussen, voor de mc elementen, een Philips EC7000 step-up transformator.

De Denon DL103 profiteert qua klankbalans van de HS-1. Ook laat deze meer informatie horen, waarschijnlijk door een betere demping door het hout.
Het handgreepje kan eenvoudig worden verwijderd. Dit zal de weergave ten goede komen omdat er dan een onbalans op het element wordt weggehaald en, belangrijker, geen trillingen vanuit de lucht (muziek) teruggegeven worden aan het element.
De sleuven laten het element relatief eenvoudig afstellen: ook "scheef" monteren is hierdoor mogelijk..
De AT-F5/OCC profiteerde nog meer van de HS-1, waarschijnlijk omdat de body van dit element van metaal is.

Conclusie.
Het geld (€65,-) meer dan waard! Dit is een serieuze upgrade t.o.v. de "standaard" headshells. Heb je een afneembare headshell met "SME" koppeling dan kun je eenvoudig aan dynamiek, doortekening en detail in het geluid winnen door deze HS-1 toe te passen....

Legenda  
Yamamoto HS-1 Yamamoto website
Verkrijgbaar bij JacMusic

_______________