audio with realistic timbre
 

Buistype Vaic VV45

Recentelijk aangekocht: de Vaic VV45. Dit min of meer na de uiterst lovende kritieken van Jim de Kort, die deze (toevallig?) ook verkoopt. De Vaic is een replica van de oude 45, of eigenlijk, een electrische replica. Want de buis ziet er nogal uit de kluiten gewassen uit, voor een gewone 45.... De verpakking waarin ze kwamen mag er ook zijn. Dat ziet er nog een luxe uit! Over de zin of onzin hiervan kun je discussiėren, je krijgt er wel een gevoel van dat je iets bijzonders hebt aangekocht.

De "kado-verpakking" van de Vaic VV45 mag er zijn! De Vaic VV45 op de eindbak, geflankeerd door de Ba van Siemens.

Links boven de verpakking waarin ze komen, zeg nou zelf: Luxe toch? Rechts de buis op de eindversterker. Zoals je ziet is de glaskolf voor de 45 "ruim" bemeten: de inwendige structuur lijkt te verzuipen. Het is dezelfde kolf die Vaic voor de VV300B gebruikt. Voordeel hiervan is dat deze buis dus veel minder warm wordt als de originele 45. De Vaic heeft een nikkelen anode met een "M" gloeidraad. Dit laatste is opmerkelijk, daar Vaic meestal gebruik maakt van een soort gloei-"mat". De instelling van de buis is nagenoeg gelijk aan die van de gewone 45 met als uitzondering dat je er wat meer vermogen uit kunt krijgen. Volledig uitwisselbaar met de oude 45. Ik heb deze buis vergeleken met de 45ST, oude produktie. Ik heb èèn UX245, wat niet genoeg is voor stereo, dus die heb ik niet betrokken in de test. De buis werd via AC gegloeid.

Hoe klinkt dat dan?. Wel, daar kan ik kort over zijn: Dit is een prima vervanger voor de 45! Door de nikkelen anode klinkt-ie wat opener en verfijnder dan de oude 45. De oude 45 heeft daarentegen een iets mooiere middenweergave, dit is het best te horen als je naar rustige jazz-muziek en klassieke muziek luistert. Daar doet de oude 45 toch wat unieks! Wel heeft de Vaic wat meer push.    Legt de Vaic het af tegen de oude 45? Nee, zeker niet. Het is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ik heb kennissen op bezoek gehad met een voorkeur voor de Vaic, en ook die een lichte voorkeur hadden voor de oude 45.De Vaic is overigens prima stil te krijgen op AC (op 101dB). Al met al, een wat verfijndere, minder krachtige weergave dan met AVVT 2A3 en een wat minder gekleurd midden als met de oude 45. Ik denk dat de uiteindelijke keuze sterk samenhangt met de muziek die je draait..Feit is: De Vaic VV45 is een prima vervanger voor de oude 45, misschien zelfs beter!

_______________