audio with realistic timbre
 

Een gerestaureerde en gemodificeerde Akai tuner, type AT2600

Analoog!
Een veel beluisterde maar in de "serieuze muziekkringen" vaak ondergewaardeerde muziekbron: de tuner. De (SA)CD-speler en platenspeler vormen veelal het hart van de installatie van een "high-end" adept terwijl de radio wel wordt beluisterd maar dan meestal in de auto, thuis op de midi-set en dan nog het liefst tijdens klusje.... Logisch: de muziekkeuze is niet van jezelf en komt niet één op één overeen met de eigen keuze... Wél doen we hierdoor geregeld ideeën op m.b.t. nieuwe muziek die uiteindelijk beluisterd zal worden op de "grote installatie"....
Tóch slaat deze bron geen slecht figuur, mits serieus gebouwd en van goed signaal voorzien -> het is immers analoog ;-)

Restaureren/modificeren...
Via het 'web' kwam ik in contact met TubeJack, een muziekliefhebber die het restaureren en modificeren van tuners als hobby heeft. Niet alle tuners komen volgens Jack hiervoor in aanmerking: ze moeten kwalitatief goed gebouwd zijn en met een goede ontvanger zijn uitgerust. Eenvoudig een paar specificaties noemen blijkt niet mogelijk: goede tuners zijn er in diverse ontwerpen, zowel digitaal als analoog. Één ding is wel maatgevend: de tuner moet zich door de jaren heen bewezen hebben... Zo ook deze Akai tuner, type AT2600: zeer degelijk gebouwd, van de jaren '80 met een (schijnbaar) goede reputatie. De tuner is vakkundig gerestaureert, wat o.a. inhoudt dat alle voedings Elco's door nieuwe (modernere) condensatoren zijn vervangen.
Jack bood aan deze tuner op te sturen om te beluisteren - fantastisch!

Overzicht van het inwendige van de tuner.
Middels de witte lijntjes zijn een aantal van de nieuwe condensatoren aangegeven.
Het "hart" van de tuner: de afstemcondensator..

Ontvangst...
De AT2600 is een degelijk gebouwde tuner met een houten (!) kap met duidelijke analoge afstemschaal en signaalsterkte meters. Op het front zijn een aantal schakelaars aanwezig: Deviation (afwijking van ontvangen signaal), High-blend ("afregeling" hoge tonen) en FM-mute (signaal afzwakking). Ook kan er gekozen worden voor stereo- of mono weergave en zijn een regelbare- en vaste uitgang aanwezig. Wanneer aangesloten op een "simpel" draadje (zoals de wekkerradio) is de ontvangst al redelijk te noemen. Via de kabel komt het signaal met voldoende sterkte binnen en is de ontvangst prima maar echte kwaliteit komt uit de ether: Via een simpele zelf te maken antenne of een kant-en-klare 3- ,5- nog meer-elements FM-antenne (via bijv. Conrad).

Een eenvoudige en goed kinkende zelfbouw antenne...
... aangesloten op de 75ohm (FM) aansluiting .

High-end??
Ja én nee.... Dit blijkt afhankelijk van de kwaliteit van uitzending door het radiostation en in mindere mate van de uitgezonden muziek (logisch?...)
Nee, want: Veel moderne stations (bijv. SkyRadio) geven een "herkenbare sound" mee aan de uitzending, jammer... Dit wordt gerealiseerd door manipulatie van het muzieksignaal, niet echt audiofiel dus... maar geeft wel lekkere achtergrond muziek...
Ja, want: Ga je de wat "serieuzere" stations beluisteren zoals bijv. Radio 2 (niet altijd) en Radio 4, dan is er dus wél sprake van high-end weergave! Menig muziekstuk of concert komt zeer realistisch de luisterkamer binnen en steekt bij tijden de CD-speler de loef af... Op deze manier kan ook de opnamekwaliteit van de beluisterde muziek beoordeeld worden(!) wat weer handig is voor (eventuele) aanschaf...

Voor het geld hoef je het niet te laten: 2e-hands origineel vanaf 50 Euro, gerestaureerd rond de 175 Euro met als extra inverstering plm. 30 Euro voor de antenne... Daarna heb je gratis muziek van goede- tot zeer goede kwaliteit! Kortom een aanrader!

Legenda
TubeJack
Zelf FM-(buiten)antenne maken

Reactie van Jack op bovenstaande:

"...het gaat me met name om mensen wakker te schudden: Met het huidige medium FM is heel goede kwaliteit mogelijk. "Nieuwe" digitale media zoals DAB kan daar voorlopig niet aan tippen.... Ik vraag me wel eens af, zo dom zijn mensen toch niet? Of zou de geschiedenis zich weer herhalen net als met de CD's???? ;-) Nu pas zijn er CD-spelers op de markt, die LP-kwaliteit benaderen.

Om nog iets over de ombouw van zo'n tuner te vertellen: elk onderdeel dat ik plaats is geselecteerd is op klank... Zo klinken Elna Simic's mooi maar net iets te rond. In de voeding of voedingsbuffer stop ik dan meestal een BC elco, die zijn iets helder maar samen is het haast een perfect duo. Zelfde geldt voor Wima MKS4: die zijn vrij neutraal, net als Panasonic FC. Zo zijn er tal van combinaties, waarbij duur o.i.d. niet zo veel zegt.

Vriendelijke groet, Jack"

*

_______________