audio with realistic timbre
 

Buistype Sophia Electric "Princess"

Een impressie door Ernest Hamersma:

Ik denk bij een naam als "Princess" aan fragiele en kwetsbare dingen. Maar toen ik m'n nieuwe prinsesjes uitpakte was ik verrast door hun degelijke uiterlijk (zo hebben we ze in Nederland ook) en hun constructie kwaliteit. Ze zijn duidelijk niet met de Franse slag gemaakt maar met zorgvuldigheid en precisie. Dat gaf alvast vertrouwen.

De royalties gingen de plaats innemen van 2A3's nadat de gloei was veranderd in 5V, B+ in 370V en de kathode weerstand in 560 ohm. De primair van de UGT (Tribute met amorfe kern) is 5k.

Luister indruk.
Al bij het eerste muziekstuk was ik onder de indruk van de vanzelfsprekende kracht in de muziek en de duidelijke en krachtige weergave van timbres. Deze indruk bleef. De ene na de andere plaat kwam eruit met gemak, helderheid en overtuigingskracht. M'n oude 2A3's hadden een wat meer direct, "hier-ben-ik" geluid, en minder ruimte en body, en een gevoel van nabijheid (positief bedoeld) vooral in de stemmen. (Wat een naam trouwens, "Princess"! We kunnen nu zeker als aanvulling op de range een "King" en een budget-versie "Baron" verwachten!) Verder over het geluid. Ik schreef al wat over timbres. Ook blazers kunnen eruit komen met tetter en honk als het moet, alles klink gewoon overtuigender, natuurlijker en met gemak en ruimte. De 2A3's zijn bij mij wat droger en directer, vooral met stemmen, al is dat met sommige stemmen niet verkeerd. Maar m'n installatie weet met deze buizen muziek met meer kleur, kracht en subtiliteit weer te geven en dat bevalt me toch veel meer. De Princess is nog meer "buis" dan de 2A3 al is! Het laag was aanvankelijk wat overdreven warm (zie onder) maar klinkt nu plezierig los en krachtig.

Gloei spanning en Ri.
Zoals vermeld is de gloei stroom nu AC. Op mijn speakers (97 dB efficiency) is er hoorbare brom als het in de kamer erg stil is (er is 7 mV op de speaker connector, vnl. 50 en 100 Hz). 6 dB minder brom zou misschien net acceptabel zijn, en dat had wellicht gekund als de gloei 2,5V was ipv. 5V. Dus ik kom er niet onderuit om over te gaan op DC. Echter, het staat me niet zo aan dat dan aan de ene kant van de kathode het spanningsverschil met het rooster 21,5V is en aan de andere kant 26,5V (met gemiddeld 24V over de kathode weerstand).
Iets anders is de nogal hoge Ri. Mijn 250 liter reflex kasten hebben twee hoge impedantie pieken in het laag. Gedeeltelijke compensatie hiervan na het filter bleek de wat overdreven laag weergave te bekoelen en bracht de precisie en juiste verhouding terug.

De gloei moet naar DC (hele massa's buizen schijnen goed te kunnen klinken met DC) en de hoge Ri hoeft geen probleem te zijn. Verder is mijn indruk van deze buizen: heel sophisticated, voortreffelijke weergave en productie kwaliteit.

Ernest Hamersma

Voor de data-sheets klik hier...
De Sophia Electric "Princess" is verkrijgbaar bij: Acoustic Dimension

_______________