audio with realistic timbre
 

SACD speler SONY SCD XB-940

..SACD plus "software"... Afgelopen week ben ik bij Wil Blaauw (AE-Europe) langs geweest. Ik had een voedingstransformator en 2 smoorspoelen nodig voor een op stapel staande balansversterker voor een kennis van mij. Zoals altijd is Wil de vriendelijkheid zelf. Toen ik begon over sacd en mijn onbekendheid met dat medium, kwam naar voren dat hij zelf fanatiek voorstander is van sacd. Hij had ter plekke een "budget" sacd-speler van Sony staan, de SCD XB-940. Niet eens aangesloten op een audio systeem! In dit geval "wie niet vraagt die niet hoort", dus ik vroeg hem of ik die speler een paar dagen "aan de tand mocht voelen..." Dat was helemaal geen probleem en gelijk werd mij de speler toegeschoven, met bijbehorende software in de vorm van een sacd van Patricia Barber (Cafè blue). ..het binnenwerk..Dat is mooi! Die cd heb ik zelf ook, en dat is altijd prettig vergelijken, A - B... Tja, sacd schijfjes heb ik zelf niet, waarom zou ik? De speler werd ingeladen in de auto en thuis werd deze in het "rack" geplaatst. Ook nog even de voorversterker aangepast; Doorgaans gebruik ik èèn bron, dus een bronkeuze schakelaar had ik niet nodig. Zeg met opzet "had", want die zit er nu dus wel op. Met mooie (zelfgemaakte) interlinks werd vervolgens de Sony aangesloten en heb ik eerst het geheel een paar uur(!) laten warmspelen. Ik had geen idee hoe lang de speler niet had gespeeld. Enfin, na die paar (lange!) uren ben ik "ervoor" gaan zitten, om de klankmatige verschillen tussen mijn (gemodificeerde) Cyrus Disc- en Dac-master en deze Sony SCD XB-940 te gaan ontdekken. Dat is, de verschillen tussen het nieuwe medium sacd (wat nu vaste voet aan wal lijkt te krijgen) en de inmiddels ruim 20 jaar oude "gewone" cd. Afgaande op de regelmatige steken onder water van TriodeDick, mest het nu toch gaan gebeuren! De Sony heeft overigens k een modificatie achter de kiezen: Er is een andere "anti-jitter" klok van Guido Tent in gezet. Deze klok modificatie heb ik zelf al een paar keer ingebouwd in cd-spelers, en ken de waarde ervan: Gewoon veel beter dan het origineel! Klik hier voor meer informatie over deze klokmodificatie.

..de "Tent" klokmodificatie.... Hoe klinkt dat dan?
Gewoon goed! Onmiddelijk hoor je de potentie van sacd! Je hoort eenvoudigweg meer ruimte, zowel om instrumenten/stemmen als in absolute zin. Speelt-ie dan absoluut beter dan mijn eigen CD-combo? Nee! Mijn eigen speler heeft natuurlijkere klanken, meer energie, een groter podium en een "minder harde" hoogweergave.... Ik zou bijna zeggen: Gelukkig maar... Zo is het echter niet! Ik vind het ongelooflijk knap dat deze budget-Sony zo dicht in de buurt komt van wat eens een referentie cd-speler was... Kortom, de kwaliteiten van sacd voor mij overduidelijk: Wat als deze Sony ng wat meer "onder handen" genomen zou worden?? Ik praat dan met name over die (rottige) analoge uitgang. Die opamps schreeuwen je tegemoet.. Dit pad is al geffend: Er zijn er al velen die de analoge uitgangstrap hebben vervangen door bijv. een step-up transformator. Dit is een relatief eenvoudige ingreep; "gewoon" de primaire's aansolderen aan de Pulse Dac's, extra uitgangen monteren en je kunt zowel de originele- als de transformator uitgang beluisteren (zie hiervoor (o.a.) www.gydotron.com.....). Let wel op dat je de secundaires van zo'n step-up correct belast, anders klinkt het ècht nergens naar en ben je zelfs je step-up ratio kwijt!

..het DAC-board.. Dus: Niet van m'n stoel gevallen, wèl overtuigd van sacd. Ik weet zeker dat een wat "audiofielere" sacd speler ècht beter zal klinken dan mijn eigen speler! Ga ik nu meteen tot aanschaf over? Dat is een beetje een gewetens vraag: Ja, sacd klinkt beter, wil ik echter een klasse speler dan ben ik vele duizenden Euro's achter de wagen. Het lijkt me fantastisch leuk om zo'n speler als deze Sony te "tweaken", en zo tch van sacd te kunnen genieten. Wat ik opmerkelijk vindt, is, dat ik hier met de beste wil van de wereld in de wijde omtrek geen enkele cd-speciaalzaak kan vinden die een aantal sacd schijfjes op voorraad heeft, laat staan dat ik ze daar zou kunnen beluisteren.... Ergo, de eigenaren van deze "speciaalzaken" zien niet eens het nut in van sacd: "Och meneer, daar is geen vraag naar, dat bloedt vanzelf weer dood..." Dat houdt dus automatisch in dat je op Internet bent aangewezen: Eerst de muziek (die je wat lijkt) downloaden, beluisteren en eventueel daarna pas een schijfje laten komen vanuit Duitsland of America.... De gemiddelde prijs van sacd schijfjes ligt rond de 25 Euro, dat is veel geld, aan de andere kant kosten tegenwoordig de "gewone" cd's ook al rond de 22 Euro (lang leve de Euro!), dus dat verschil is marginaal. Ook ben ik van mening dat deze Sony als extra afspeel apparaat moet worden gezien: De gewone cd-uitgang vindt ik ècht "budget" klinken, de opties om het digitale filter in te stellen ten spijt... Als de heren Sony dit met opzet gedaan hebben om het kwaliteitsverschil tussen cd en sacd aan te kunnen tonen, zijn ze hierin ruim geslaagd!!

_______________