audio with realistic timbre
 

Perfect In Fase, een luidsprekerkabel uit koolstof

Koolstof...
Wanneer er gezocht wordt op bijv. Google naar koolstof in combinatie met speakerkabel dan wordt snel duidelijk dat koolstof vanwege een hoge(re) weerstand niet geschikt zou zijn.. Dit laat zich makkelijk verklaren adhv. de wet van Ohm: er zal te veel spanningsverlies optreden bij hogere stromen. Hoe groter het vermogen van een versterker hoe hoger de stro om op de speakerkabel. Een fabrikant als van den Hul lost dit op door ontelbare koolstoffibers parallel te zetten om zodoende ook bij grotere lengtes een acceptabele lage weerstand te houden en dus de verliezen te beperken. Nadeel hiervan is dat deze kabels per ader meer dan 2cm in diameter zijn en bijna onbetaalbaar zijn. Verder heeft koolstof nog een prettige eigenschap: het verouderd niet en is niet onderhevig aan corrosie ed.

Perfect In Fase (PIF).
De kabels aangeleverd door PIF zijn geconfectioneerd met Furutech rhodium banaanstekers en -spades. De kabels zelf zijn netjes afgewerkt met sleeving en krimpkous. Hierdoor wordt een blik op het inwendige onmogelijk gemaakt zonder eea. te moeten slopen ( :-) ). De kabel bestaat uit een aparte plus en aparte min, welke elk een diameter hebben van plm. 8mm. Plus en min zijn resp. rood en blauw gemarkeerd en zijn redelijk soepel. De beluisterde kabel meet 1.5 meter lengte en heeft een weerstand van 1.7ohm per ader hetgeen een opmerkelijk hogere weerstand is tov. een "normale" koperen geleider welke bij dezelfde lengte minder dan 1 milliOhm meet... Waarschijnlijk betreft dit een bewuste keuze om de kabel betaalbaar te houden.

PIF Luidsprekerkabels
Perfect In Fase luidsprekerkabels...

Aansluiten en luisteren..
De koolstofkabel zou volgens PIF niet tot nauwelijks hoeven inspelen en meteen laten horen waar het toe in staat is.
Bij het horen van de eerste muzieknoten valt op dat er merkbaar minder luid weergegeven wordt... Dit komt ongetwijfeld door de hogere weerstand van de kabel. Enfin, een "klikje" op de stappenschakelaar erbij en verder spelen maar. Wat meteen opvalt is de enorme rust en ruimtelijke weergave.. Ook opmerkelijk is dat het laag geen druk opbouwd en dus niet hinderlijk aanwezig is, wel goed gedoseerd. Stemmen en instrumenten hebben een natuurlijke klank en textuur en zijn goed aan te wijzen. De drie-dimensionaliteit is ook opmerkelijk goed: het podium is diep en breed zonder aan realisme in te boeten. Qua snelheid levert de PIF wel iets in tov. de "gewone" koperen kabel: Iets minder attack bij het plukken aan snaren ed...

PIF luidsprekerkabels Furutech rhodium spades...
PIF luidsprekerkabels ...en banaanstekers
   

Resumé:
Klankmatig zeer aanbevolen! Vanwege het rustige karakter van deze kabel vormt deze welhaast een ideale match met systemen die van huis uit nét even te helder of te fris klinken.
Technisch gesproken zou de weerstand nog wat meer omlaag moeten om ook de wat grotere vermogens danwel minder gevoelige luidsprekersystemen te kunnen bedienen... zeker bij grotere lengtes...
Overigens zijn de Furutech banaanstekers zeer prettig om vast te zetten: Prima grip op het spreidmechanisme!

Legenda
Perfect In Fase PerfectInFase

*

_______________