audio with realistic timbre
 

Luidsprekerkabel van PHY-HP

Recentelijk kreeg ik van Hans Kortenbach speakerkabel van PHY-HP. Deze kabel was "op doortocht" naar Rob Hoogenbosch, om daar de zelfgemaakte zilveren speakerkabels te gaan aflossen. Nieuwsgierigheid alom?
Zelf speel ik al geruime tijd met deze kabel en ben hierover erg te spreken! Aangezien de kabel van mij reeds "verankerd" is aan mijn speakers, heb ik de kabels van Rob, maagdelijk als ze zijn, even op de gevoelige plaat vastgelegd. Vorige week heb ik met Rob het verschil beluisterd tussen de zelfgemaakte kabel en deze PHY. De zelfgemaakte kabels zijn opgebouwd uit 2 aders massief fijn zilver van 0,8mm elk. De isolatie bestaat uit teflontape, hetgeen om het zilver heen is gewikkeld (monnikenwerk!). Beide aders zijn weer om een holle, kunststof buis "gewokkeld", zoals ook bij de bekende(?) interlinks.. Dit zit ook weer in de teflontape. De kabel in deze hoedanigheid legde destijds de middenklasse Siltech aardig het vuur aan de schenen! Niet dat de zelfgemaakte kabel beter was, nee, de kwaliteiten waren min of meer op gelijk nivo. Dus bleef als enige nadeel de hoge prijs van de Siltech staan....

Sorry, your browser doesn't support Java(tm).

De PHY-HP is opgebouwd uit 3 aders van elk 2.5mm/kwadraat massief koper. Deze aders zijn zwaar verzilverd. Deze aders zijn geïsoleerd met dik katoen, wel drie lagen! De drie aders tesamen zijn ook weer in katoen ingepakt. De derde ader is bedoeld om het luidsprekerchassis apart met de versterker te verbinden. Een totaal andere kabel dus dan we normaliter tegenkomen. De ervaring met eerdere kabels die gebruik maken van verzilverd koper, waren niet echt positef: Het hoog lijkt er los bovenop te staan... De PHY bewijst dat dit niet per definitie het geval is!

Wat doet de PHY-HP nu beter dan de zelfgemaakte kabel?
Dat is vanaf de eerste klanken duidelijk: Meer druk op het laag, dus een groter podium... Ook stemmen komen beter tot hun recht, de klankbalans is gewoon beter voor elkaar... De muziek "stroomt" gewoon uit je speakers! De kabel is wel wat lastig aan te sluiten vanwege de dikke massieve adres. Veel buigwerk komt hier bij kijken daar er anders te veel kracht op de solderingen komt te staan...
De PHY-HP is zeker niet goedkoop, maar is door de toegepaste materialen maar bovenal zijn geluidskwaliteit, het geld mèèr dan waard!.

Deze kabel is te verkrijgen bij: Hans Kortenbach, importeur van alle PHY-HP produkten in Nederland...

_______________