audio with realistic timbre
 

NFO Interlinks

NFO Interlinks.
"Wie" is eigenlijk NFO? Vriend Cees is NFO.. Als sinds jaren is Cees bezig met het maken van interlinks, speakerkabels en netkabels. Allerhande ontwerpen, materialen en manieren van frabricage hebben inmiddels de revue gepasseerd met onderstaande als resultaat. Dat Cees energie in het maken van deze interlinks steekt, blijkt uit de manier zoals deze door hem worden opgebouwd: De geleiders worden handmatig voorzien van isolatie, een kritisch en tijdrovend arbeidsproces dat veel geduld en concentratie vraagt.

Waar staat de afkorting NFO voor?
Natural Fibers Only. Dat houdt in dat de interlinks (handmatig) gefabriceerd worden uit louter natuurlijke materialen. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van kunststoffen zoals plastic, zelfs geen teflon (ptfe). Wat zijn dan de toegepaste natuurlijke materialen? Rijstpapier, zijde en katoen worden gebruikt voor de isolatie en voor de geleiders wordt zowel koper als zilver gebruikt. Stekers waren voorheen van Furutech en eigen fabricage met houten grepen, luistertesten hebben echter uitgewezen dat de Eichmann Bullit-pluggen (zilver) en de DH-Labs daar niet voor onder doen. Cees heeft voor de laatste serie interlinks gekozen voor de DH-Labs stekers, daarmee de kunststof stekers van Eichmann buiten de naam NFO houdend. De interlinks zijn mooi soepel, korte bochten kunnen er probleemloos mee worden gemaakt.

Onderstaande foto's laten NFO interlinks zien: Afgemonteerd met Eichmann- en met DH-Labs stekers. Voor referentie daaronder een foto van de originele NFO stekers, deze werden "inhouse" gefabriceerd.

Hierboven NFO interlinks met stekers van Eichmann, Furutech en DH-Labs..

Luisteren.
De interlinks zijn beluisterd zowel tussen bron en voorversterker als tussen voorversterker en eindversterker. Mooi is dat hierbij eenzelfde resultaat wordt geboekt ondanks verschil in (signaal)spanning.
De NFO interlinks kenmerken zich door natuurgetrouwe klankweergave en een totale afwezigheid van scherpte in hoogweergave zonder inlevering van detail. Ruimtelijke weergave is uitstekend, zelfs opvallend goed vergeleken met mijn eigen interlinks (zelfbouw). Om stemmen en instrumenten komt een mooi aura en deze hangen mooi los in de lucht, helemaal los van alle andere klanken. Het laag is goed in balans met midden en hoog, misschien een tikje voorzichtig, maar wel goed gedoseerd en met goede definitie. Wat opvalt is de definitie van met name stemmen: Deze worden geduwd door lucht, net als in het echt. Dat geeft dus met name muziek waarbij wordt gezongen een subtiele extra dimensie. De klanken van instrumenten hebben een natuurlijk timbre, wellicht dat hier met name het ontbreken van kunststof tot uiting komt? Analytisch is NFO niet. Detail is er in overvloed echter de precisie waarmee het wordt gepresenteerd wordt door mijn eigen kabel overtroffen.

Hierboven de NFO aangesloten op de voorversterker met daarnaast de Interlinks zoals ik ze zelf gebruik (het recept van deze interlinks zal ik nog wel eens uit de doeken doen).

Indien de NFO op zowel bron naar voorversterker en op voorversterker naar eindversterker wordt ingezet, wordt de signatuur van NFO binnen het geluidsbeeld enigszins versterkt. Het is niet zo dat alles een "keer 2" effect krijgt, er is sprake van een subtiele toename van de hierboven beschreven effecten. In mijn set geeft dit een mooi uitgebalanceerd geluidsbeeld met fenomenale stemweergave en klankkleur. Podium is groot zowel in diepte als breedte met een kleine afname in preciesheid..

Aanrader!
NFO interlinks zullen in elke set tot hun recht komen en laten horen wat een interlink doet waar geen kunststof in verwerkt is. Heb je een set welke tegen het analytische aanzit, dan is NFO misschien wel een "must"..

NFO Interlinks.