audio with realistic timbre
 

deGroef Silver Signal Plate (SSP) condensator

Toegestuurd.
Telefonisch contact met Rogier van der Weg van de Groef Audio resulteerde in toezending van een paar 0.22uF Signal Silver Plate condensatoren. Dit zijn condensatoren die exclusief bij de Groef verkrijgbaar zijn. Een beschrijving over de SSP condensator van de Groef Audio:

"We krijgen de condensatoren als halffabrikaat geleverd. Zelf monteren we de aansluitdraden en dippen we de condensatoren in bijenwas. Voordat ze gedipt kunnen worden moeten de c's lange tijd in de oven om het vocht eruit te verdrijven.
De opbouw van de condensator is met plaatjes zilver en schijfjes diëlectricum. Dit diëlectricum is geheim, maar we willen erover kwijt dat het om een natuurproduct gaat dat slechts in enkele landen gewonnen wordt. Ter plaatse worden de halffabrikaten gemaakt volgens een speciale productiemethode.
We laten de c's als halffabrikaat komen om te kunnen expirimenteren met de isolatie. Later zullen we waarschijnlijk de c's volledig in de fabriek laten produceren volgens eigen specs met betrekking tot de isolatie en de aanluitdraden.
De SSP condensatoren zijn eigenlijk uit nood geboren; we vinden de bestaande c's niet goed genoeg klinken en waren van mening dat het beter moest kunnen. Lang expirimenteren heeft deze c opgeleverd. De prijs lijkt misschien fors, maar ze kosten ongeveer een derde van een Audio Note zilver cap en presteren fors beter.
Met hartelijke groet, Rogier van der Weg"

De condensatoren zijn massief en behoorlijk zwaar gezien de afmetingen. De leads zijn, in verhouding tot het lichaam, niet al te lang maar wel van zilver (langer maken van de leads zal waarschijnlijk vragen om dikker materiaal vanwege het gewicht). Het condensator lichaam is verschillende malen ondergedompeld in bijenwas hetgeen, volgens de Groef, een aanzienlijke verbetering in weergave tot gevolg heeft. Nadeel van deze was-laag is wel dat de condensatoren niet al te dicht bij hitte bronnen gemonteerd mogen worden: niet naast buisjes, spanningsregelaars of dissiperende weerstanden... De tolerantie is plm 10%: de twee beluisterde exemplaren meten 215nF en 237nF hetgeen vraagt om "matching".

De SSP is in de voorversterker ingezet op de anode van de voorversterkerbuis welke met een anodespoel is belast bij een werkspanning van 230V, later is de SSP ook beluisterd op een werkspanning van 130V na (helaas noodzakelijke) wisseling van de voorversterkbuis..

De SSP van de Groef, rechts naast een 5687: Een forse condensator met dito gewicht...
De SSP gemonteerd in de voorversterker. De korte leads geven nét genoeg ruimte om het lichaam vrij te houden van het chassis bij "hard-wiring".
Rechts: De SSP naast de "Beeswax" Supreme Silver Oil.. ;-)

Luisteren...
Vanaf het 1e moment is duidelijk dat het hier een bijzondere kwaliteit condensator betreft!: Meteen wordt een zeer open en schoon geluidsbeeld gereproduceerd dat overtuigt qua klank. Na een goede week onder spanning te hebben gestaan is het geluidsbeeld onovertroffen... Een enorme detailrijkdom met natuurlijke klanken en een super verfijnde weergave in een stabiel stereobeeld. Ruimtelijke weergave in de overtreffende trap met letterlijk aan alle kanten winst. Deze condensator weet de totale geluidsinstallatie naar een ander niveau te tillen... Fantastisch!

De Silver Signal Plate is inderdaad niet goedkoop (€ 125,- voor 0.47uF, €68,- voor 0.22uF)... Dat betekent hier 136 Euro voor een upgrade in stereo... Aan de andere kant is het een éénmalige uitgave die een grote verbetering met zich meebrengt. "Decisions, decisions", nietwaar? Mocht een dergelijk bedrag in het budget passen dan is deze SSP een absolute aanrader!

De SSP Silver Signal Plate is exclusief verkrijgbaar bij de Groef Audio.

*

_______________