audio with realistic timbre
 

Condensator BlackGate WKZ

Via een tweetal kennisen werd ik gewezen op het bestaan van BlackGate WKZ condensatoren voor in de voeding. Die waren mij welbekend, vooral hun prijs! Ja, werd mij gezegd, maar dat is elke cent waard! ╚cht, probeer het maar eens! Tja, ik weet dat die jongens niet op hun oren zitten, dus misschien moest ik maar eens een 47mF+47mF/500V laten komen. Ik had net de hobby-spaarpot weer een beetje aangevuld, dus heb er eentje besteld bij Audionote Engeland. Dat kost dus, inclusief opsturen en btw, 95 Euro!!! Ik was even met stomheid geslagen.... Jim de Kort van Triodes levert ze ook, alleen daar moesten ze toen nog uit Japan komen. Sinds jaar en dag gebruik ik papier-in-olies in de voeding. Verouderen niet tot nauwelijks, en klinken vanaf mooi romantisch tot ronduit slecht. De goede kiezen op de juiste plek is hier (ook weer) het motto. Zo heb ik er door de loop der jaren al heel wat de revue laten passeren: TCC, GEC, Plessey, ASC, Sprague, Dubilier, VitaminQ, Aerovox, Sangamo, Icar, STC, Philips etc etc.. Het zou natuurlijk mooi zijn als er voor deze jongens, met allemaal een relatief lage capaciteit, een klinkklare oplossing zou zijn???

Diverse condensatoren, allemaal met hun eigen verhaal Na een (werk)dag of 5 had ik 'm in huis, en kon het kostbare experiment beginnen. Aangezien ik er maar eentje had laten komen, kon dat alleen maar in de voorversterker plaatsvinden. Ik heb daar de Aa van Siemens inzitten (zie Voorversterker) die met zijn hoge versterking een stille voeding vraagt. Ik had daar een voeding met 2mF/10He/24mF/6He/50mF/6He/50mF, alles papier-in-olie inzitten. Daar heb ik dus de laatste 2 x 50mF vervangen voor 1 x BlackGate 47+47mF. Voor de detailfreaks: de 50mF olies waren van GEC/200Vtypes.

De klank: Tja, dat was even schrikken! Dat was dus koud uit de doos wel even beter. Alleen in het mid/laag lieten de WKZ's wat minder warmte horen. Verder zijn ze gewoon sneller als de olies. Niet scherp! absoluut niet. Na een goede week is het gewoon een genot om naar te luisteren! De warmte in het laag is helemaal terug en alles is nog plastischer geworden. Dit is de echte top! Als je dit zo hoort in je versterker, denk je nog maar èèn ding: Muziek luisteren!! Of eigenlijk 2 dingen, want hoe zou het klinken met ˇˇk WKZ's in de eindversterkers? Of de duvel ermee speelt, wantnog geen week later duiken daar ineens WKZ's op Marktplaats op: 75 euro p/st, nog steeds een klein vermogen, maar wel goedkoper als uit Engeland laten komen. Snel zaken gedaan, en 1 dag later lagen ze al op de deurmat!

Provisorisch ingebouwd... Hiernaast zie je een fotootje van het inwendige van èèn van mijn eindbakken met daarin provisorisch de WKZ gemonteerd. ╔èn ding is wel zo: met deze jongens kan je een mooie compacte voeding bouwen!  Al die soldeerlippen (papier-in-olies)die door het chassis komen worden niet meer gebruikt!In de eindbakken heb ik een gescheiden voeding voor driver- en eindbuis. De eindbuis heeft een C-L-C-L-C voeding de driver een C-L-C. Ik heb bij de eindbuis de laatste 2 C's vervangen voor èèn 47+47mF WKZ, en bij de driver alletwee de C's voor een WKZ. De gebruikte olies waren van GEC, 8mF en 6mF types. De gelijkrichter van de voeding voor de driver is een RGN1064, en kan de 47mF capaciteit als eerste C makkelijk aan (op 135V/13mA DC). Bij de voeding van de eindbuis is alleen de eerste C nog een papier-in-olie: 2mF Aerovox.

Hoe klinkt dat dan, alles met WKZ??? Daar kan ik kort over zijn: Dit is dé upgrade van de afgelopen jaren!! Zonder gein, dit moet je gewoon gehoord hebben om het te geloven. Ik wil niet zeggen dat het elke cent waard is, dat ligt meer aan je budget. Ik weet wel dat een investering in een andere uitgangstrafo i.p.v. in deze WKZ's wellicht minder resultaat kan hebben..... En in dat licht bezien is het misschien dan toch wel weer een verantwoorde investering want uitgangstrafo's kosten nog even meer!

_______________