audio with realistic timbre
 

Buistype Ba

Waarom een test van de Ba? Dit is een bijzondere buis! Deze buis heeft om te beginnen een "open anode". Dit kennen de meesten van de WE 101/102/205 buisjes. De opbouw van de inwendige structuur is in feite gespiegeld t.o.v. de gloeidraad. Verder is deze buis dusdanig lineair dat ie probleemloos belast kan worden met zijn zijn eigen Ri! Ik ken zelfs iemand die deze buis als eindbuis heeft gebruikt met 600V op de plaat.... Nadeel is de schaarse PTT 5-pins voet, waar moeilijk een (goed passende)buisvoet voor te vinden is. De Ba is door mij via een accu gegloeid (Panasonic 6V/9Ah, standonafhankelijk).

Gegevens van de Ba:      Uf=3,65V @ 0,5 A      Ua(max)=220V @ 3mA        Ri(=RL)=25K         mu=15

Siemens Ba. Bijzondere kwaliteiten! Klik om te vergroten. Detail opname van de anode-structuur van de Ba. Klik om te vergroten. De gloeidraden van de Ba en de Vaic VV45.

Allereerst heb ik naar het optimale werkpunt van deze buis gezocht. Dat blijkt rond de 180-190V te liggen bij 3mA door de buis. Bij deze instelling is deze buis echt van aparte klasse! Door de open anode structuur presenteert deze buis een podium en plaatsing zoals, tot nog toe, bij mij onbekend was. Wil je lucht om de instrumenten?, wil je een buis die niet microfonisch is?, wil je een buis die met weinig stroom een goede driver is?:Dan is de Ba de juiste keus! Ik heb deze buis als driver gebruikt voor de Vaic VV45, de AVVT 2A3 en op de voorversterker, met verschillende belastingen (R/C koppeling - Choke Load (Lundahl LL1667/5mA).Het maakt 'm echt niet uit: Het klinkt allemaal even subliem.  Deze buis laat duidelijk horen waar de anderen het laten liggen. Ik kan over deze buis echt hèèl kort zijn: AANSCHAFFEN!!! Dit is mogelijk via Ahrens Audio te Duitsland

_______________