audio with realistic timbre
 

Buistype Vaic AV305M

...de AV305M met zijn aangever - de CA...De AV305M is een nagenoeg equivalent van de "normale" 300B en is zonder meer direct uitwisselbaar. Het meest opmerkelijk aan deze buis is het gebruik van een gaasanode die is voorzien van "hoeklijntjes" van de nieuwe (gepatenteerde) legering welke Alesa Vaic in zijn "ref" serie als anodeplaat gebruikt. Deze hoeklijntjes zijn ongetwijfeld nodig om het opgegeven vermogen van de anode te kunnen dissiperen en dient ook ter versteviging van de gaasanode. Verder wijkt het typenummer iets af daar de versterking iets hoger ligt dan bij de reguliere 300B. De afwerking van deze buis ligt weer op een bijzonder hoog nivo en straalt vertrouwen uit...

Deze impressie is geschreven door Cees Piet, die deze buis uitvoerig heeft beluisterd en vergeleken met de Vaic VV300B en TJ300B met gaasanode. De buis is ingezet als eindbuis en is met gelijkspanning gegloeid:

...forse eindpit met "ballen"!..."Mij werd laatst door DHTRob een stel gloednieuwe eindbuizen ter hand gesteld van het type AV 305M met de bedoeling deze eens aan de tand te voelen, vooral omdat het volgens Rob "wellicht iets voor mij was"............. Als tegenprestatie werd een geschreven stukje gevraagd over mijn bevindingen. Zelf speel ik al enige tijd heel tevreden met de VAIC VV300B, onlangs omgedoopt tot "Emission Labs" en van goede reputatie. Na de nieuwe buizen uit de bomvrije verpakking gehaald te hebben, eerst maar eens fysiek vergeleken met de VAIC 300B. Qua model en afmetingen zouden het broertjes kunnen zijn; tevens het soort buis dat je in de hand neemt en je het prettige gevoel geeft: een buis met hoofdletters, alleen al door het gewicht van de solide glazen kolf. Ook is er voor elke buis een testcertificaat, persoonlijk ondertekend door Alesa Vaic. Daarmee houden de overeenkomsten op, de 305M is namelijk voorzien van een totaal andere inwendige opbouw in de vorm van een echt "ouderwetse" mesh anode, voor velen onder ons de ultieme verlokking vanwege de klankmatige voordelen die dit met zich mee kan brengen. Daarnaast heeft de 305M een iets grotere versterking: 4.3 in plaats van de gebruikelijke 3.9.

..de gaasanode met hoeklijntjes voor extra warmte afgifte..Goed, tot nog toe allemaal interessant, maar hebben we hier nu te maken met het zoveelste 300B-achtige produkt, of biedt de AV 305M meer? Na een uur of dertig spelen is mijn antwoord hierop luid en duidelijk: NOU EN OF !! Was eerder de VAIC VV300B mijn favoriet en blies de Chinese TJ 300B (punched plate) een flinke partij mee, beiden worden in ruime mate door de AV 305M overklast. Op het gebied van detail, dynamiek, controle, focussering en stereobeeld is deze buis heel bijzonder met als bonus het Lekkers dat "mesh" met zich meebrengt. En dat bij een instelling van 350V bij  62 mA  waardoor deze buis met twee vingers in de neus jarenlang probleemloos moet kunnen presteren! Ergo: wat mij betreft, pet diep af voor Alesa Vaic die deze uitmuntende "Mesh met Ballen " buis binnen ons bereik heeft gebracht!"

...de eindbak met de nieuwe stroomleverancier..Inmiddels mag Cees deze buis de zijne noemen daar ik 'm onder geen beding meer uit de buisvoet mocht halen.......zucht.
Voor (nog) meer informatie over deze buis verwijs ik je graag door naar de web-site van Alesa Vaic: http://www.vaic-audio.info

_______________